Това пише в анализ Ройтерс, цитиран от КРОСС.

Правителството на ГЕРБ дойде на власт с обещания за ремонт на остарелите пенсионна и здравна системи, но се отказа, срещайки дори и най-малките протести. То може да бъде наказано за бездействието си в проучванията на общественото мнение следващата година.

Подкрепата за ГЕРБ ерозира. Тя падна до 28% този месец, а на изборите миналата година бе 40%. България е най-бедната страна в ЕС, въпреки че вече от три години е в съюза.

Анализатори отбелязват, че България може само да се надява да скъси разликата в конкурентоспособността с партньорите си от ЕС, ако проведе дълбоки реформи за намаляване на безработицата, стимулиране на продуктивността на труда и обърне внимание на застаряващото си население. Много хора са безразлични към непостоянството на премиера Борисов и могат да обърнат гръб на партията му на предстоящите президентски и местни избори, въпреки че страната избегна масови демонстрации, каквито имаше в съседните Гърция и Румъния, пише агенцията.

Според анализатора Кирил Аврамов българският премиер жертва истинските реформи за сметка на краткотрайните пиар победи. "Рано или късно това ще засегне популярността на партията", каза той. Ройтерс пише още за премиера, бивш пожарникар и бодигард с черен колан по карате, че спечели подкрепата на много българи със стила си на мачо и уличния език.

Борисов формира ГЕРБ през 2006 г., за да пребори така наречения от него корумпиран и провален политически елит. Откакто дойде на власт, полицейските акции срещу организираната престъпност и корупцията по високите етажи, спечелиха на партията доста добро медийно покритие. Тези акции обаче трябва да вкарат някого зад решетките.

Междувременно Борисов оттегли планираната реформа в пенсионната система и вдигна социалните осигуровки, за да се справи с дефицита в системата. Ревизията на здравния сектор, където много болници нямат достатъчно персонал, пари, модерно оборудвани и дори лекарства, също изглежда замъглена. Борисов вече е с трети здравен министър, а предишните двама не успяха да почнат реформите.

Социалистическата партия вече се опита да събори правителството чрез вот на недоверие именно заради проблемите в здравеопазването. България очаква дефицитът за тази година да е 4,6% от БВП, а за следващата- 2,5 %.

Някои анализатори виждат правителствената прогноза като доста оптимистична. Бюджетът за следващата година пък се основава на предположението, че износът през следващата година ще нарасне. "ГЕРБ чака кризата сама да свърши", каза Ивайло Дичев, професор по културна антропология в СУ "Св. Климент Охридски".
"Те имат къс хоризонт, никаква стратегическа визия за бъдещето", смята той.

Борисов се радва на разпокъсана опозиция, но идващите местни и президентски избори може да сменят баланса на властта. Сегашният президент Георги Първанов вече сигнализира, че има намерение да се върне в активната политика, а според анализатори той може да се очертае като популярна фигура, а от там - и като предизвикателство към премиера.