Разследващите Алексей Петров са отказали да добавят цялото му досие по делото срещу бившия служител на ДАНС, което е повлияло на решението на съда да го остави в ареста, заяви адвокат Румяна Радкова.

След като в сряда за трети път не бе уважено искането на Алексей Петров да бъде пуснат от ареста, днес неговата защита обяви, че той е имал достъп до класифицирана информация на ниво "Строго секретно", което според адвоката Румяна Радкова, автоматично означавало, че той нямал връзки с организираната престъпност.

"Данни за това, че Алексей Петров има такова разрешение, по делото има достатъчно". Тя отрече, че се опитва да оказва натиск върху съда за разлика от вътрешния министър Цветан Цветанов, но заяви, че е знаела за разменяни SMS-и през 2008 г. между сегашния премиер Бойко Борисов и  бившия агент на ДАНС Алексей Петров.
"Единствените SMS-и наистина са от Бойко Борисов и те разкриват съвсем нормални човешки взаимоотношения като например: "Успах се, ще закъснея", уточни Радкова.

На пресконференцията заедно с нея бяха служителката от офиса на Алесей Петров Дария Крачунова, Теодор Дечев, зам.-председател на Съюза за стопанска инициатива и изпълняващ длъжността председател, Донка Митева, общественик и сестра на покойната Роза Георгиева - позната с винения си бизнес в близкото минало и бившият футболист Петър Курдов.
"Искаме делото да се гледа открито и пред всички, защото едва ли в такъв формат някаква класифицирана информация да бъде изнесена", подкрепи тезата на Радкова и Теодор Дечев.

На журналистите бе раздаден диск, в който се съдържа и информация за разменена кореспонденция между нея и прокуратурата. Там е показано как прокуратурата работи с презумция за вина по най-груб начин, заяви Радкова.
Теодор Дечев съобщи, че разполага с информация, че са притискани хора да си припомнят неприятни неща, свързани с Алексей Петров.

Премиерът Бойко Борисов коментира за "Фокус", че „за никого не е тайна, че от 1983 г. съм съотборник в националния отбор по карате с Алексей Петров, а след това той беше мой състезател. По-късно Алексей Петров ме наследи на поста селекционер на националния отбор, а в последствие бяхме председатели на Федерацията по карате". Той уточни, че по време на кабинета "Станишев" е контактувал с Алексей Петров за предотвратяването на кризата с боклука и да не се допуска заиграване с фирмите на Румен Гайтански-Вълка.

„Контактувах с Алексей Петров и включително по повод доклада на ДАНС, който той ми донесе и който трябваше да бъде в касата на министър-председателя Станишев. Проведох срещите си в Министерски съвет и веднага след тях свиках пресконференция. Не съм и предполагал, че Алексей Петров може да извърши подобна дейност, за която докладваха службите за сигурност. Въз основа на техните доклади и разработки беше извършен и арестът на Алексей Петров. Това трябва да покаже на всички, че няма и не може да има политически чадър за никой, дори ако някога е бил сред приятелите ми, ако той е пристъпил закона", смята Борисов.

Алексей Петров бе задържан заедно с още няколко души при полицейската операция "Октопод" за организиране на група за изнудване, рекет, "пране" на пари, склоняване към проституция и други престъпни дейности. Алексей Петров и  Марчело Джотолов са единствените от задържаните, които все още са в ареста.

Вижте видро от пресконференцията с адвокат Румяна Радкова