Това предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, като цитираха американския сайт SITE за следене на ислямистки сайтове, предаде БТА.

Според Франс прес организацията, поела отговорност за колетите-бомби, изпращани в САЩ, се нарича Ал Каида на Арабския полуостров.

Седмица, след като властите в Дубай и Великобритания откриха пакети бомби, адресирани до САЩ, Ал Каида в Йемен заяви в послание в петък, че ще продължи да нанася удари срещу американски обекти. И в двата пакета имаше експлозиви, свързани с детонатори, които се задействат от мобилни телефони, напомня АП.

Бомбите двата самолета, пътуващи от Йемен за САЩ, съдържаха 300 и 400 грама от екстлозива пентрит. Едната опасна пратка, поставена в тонер касета за принтер, бе открита в Лондон, а другата - в Дубай. Един от пакетите минал транзит през летището в Кьолн, преди да бъде открит на следващата му спирка на летището в Ийст Мидландс във Великобритания. Самолетът с куриерската пратка напуснал територията на Германия, когато се получило предупреждението от саудитските власти в ранните часове в петък. Бивш член на Ал Кайда е предоставил първоначалната информация, помогнала на следователите да открият миналата седмица експлозивите.
В интервю за телевизия „Франс 2” френският вътрешен министър съобщи, че едната от двете изпратени по пощата от Йемен бомби е дала дефект 17 минути преди да експлодира. Министър Брис Ортефьо не разкри подробности, а също така и не каза от къде е получил тази информация.

Другият взривен самолет Боинг 747, за който поема отговорността Ал Кайда от Арабския полуостров, е на американската карго компания UPS. Самолетът избухна на малко след излитането си от Дубайското летище във военна зона в Обединените Арабски емирства.

След колетите-комби в двата самолета, излетели от Йемен, множество страни засилиха мерките за сигурност по летищата. Временно бяха спрени полетите, идващи от Йемен. Великобритания забрани на пътниците да пренасят тонер касети, по-големи от 500 грама в ръчния си багаж. Франция, Германия и Холандия също забраниха въздушния превоз на хора и товар от Йемен, като Берлин възнамерява да разшири забраната и за други страни.
 
След бомбите-колети в самолети, започна атака и с взривоопасни пакети, изпращани  до посолствата и държавни европейски лидери.  Преди дни редица посолства в Атина, сред които и българското получиха колети-бомби.
 В петък у нас съмнителен колет предизвика въвеждане на "Код червено"  в българските пощи. Това е най-високата степен на предупреждение за опасност.

В петък авиационни експерти се събраха в Брюксел за да обсъдят нови мерки за защита на европейската гражданска авиация след неотдавнашното откриване на експлозиви в граждански самолети, заложени от терористи.
Досегашните разисквания се обединиха около два момента - да останем бдителни като се засили ефективността и да се засилва сътрудничеството от двете страни на Атлантика, между авиационните и разузнавателните служби, заяви  зам.-председателят на ЕК Сийм Калас, който отговаря за транспорта.

Според него събитията от последните дни показват ясно, че авиацията продължава да бъде във фокуса на международните терористи при планиране на терористични актове. "Инцидентите са сериозни, но няма място за паника, паниката е лош съветник. Очевидно в досегашната система за защита, която е добра, ще трябва да се добавят нови защитни слоеве", изтъкна Сийм Калас. По думите още е прекалено рано да се говори за общоевропейско решение дали да се спрат гражданските полети от рискови страни към Европейския съюз.