Комаров каза това пред журналисти по време на продължаващия в Москва международен форум АТОМЕКСПО 2012, предаде ИТАР-ТАСС, цитиранa от БТА. Той посочи, че българската страна е отправила предложение към "Росатом" да обмисли своето участие в изграждането на седми блок на "Козлодуй". Въпреки отказа на България от строежа на АЕЦ "Белене", нашето сътрудничество продължава, допълни Комаров.

"Ние сме доставчик на гориво за всички работещи реактори в България. Това е напълно успешно сътрудничество, което продължава много години и не е предизвикало никакви забележки в нито един от партньорите. Ние победихме в състава на живота и модернизация на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Сега спечелихме на първи етап, който се състои в обосновка на тази модернизация", каза още Комаров.

Руският мениджър изброи преимуществото на изграждането на АЕЦ по руски дизайн. "Първо, ние предлагаме реактори поколение 3+, които съчетават пасивни и активни системи за сигурност. Т.е. те могат да отговорят на повишените нужди за сигурност след "Фукушима". Второ, ние предлагаме "референтни" централи или централи, които вече са доказали своите качества във времето – всеки наш клиент може да дойде у нас в Русия и да види с очите си как те работят. Трето, "Росатом" е вертикално интегрирана компания, която обхваща производства от добива на уран до извеждането на АЕЦ от експлоатация. Ние можем да покрием целия цикъл и да предложим на нашите клиенти практически всички видове продукти и услуги", похвали се Комаров.

По думите му съвкупността от тези три фактора прави компанията много стабилна на този пазар. "Не на последно място – ние идваме и със собствено финансиране. В някои АЕЦ, като АЕЦ "Акую" в Турция, ние сме освен доставчик и инвеститор. Докато във Виетнам и Беларус, Русия ще предостави държавно кредитиране", подчерта вицепрезидентът на "Росатом"

По-късно икономическият министър Делян Добрев заяви, че "седми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще е с готовия почти реактор, който имаме от АЕЦ "Белене" и той предопределя строителството на ядрения остров на блока с технологии и експертиза на нашите партньори от "Атомстройспорт".
"Говорим по-скоро за строителство. "Атомстройескпорт" и "Росатом" са тези, които могат да построят седми блок на АЕЦ Козлодуй, повтори министърът, цитиран от БГНЕС. За неядрената част може да имаме друг изпълнител – стратегически инвеститор, друг партньор, добави той.

Договорено е намаление на цената на природния газ с 11.1 процента от 1 април тази година, при условие, че до 15 ноември дадем окончателно инвестиционно решение за Южен поток, каза още Добрев. Трябва да уточним всички отворени въпроси с руската страна с подписването на споразумението до 15 ноември, допълни той. По думите му отстъпката ще бъде в сила от 1 април без значение кога ще се подпише споразумението.