Около 360 милиона евро са необходими за увеличаване на мощността и срока на действие на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

Това каза днес във Варна на международната конференция "Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност" заместник-министърът на енергетиката Николай Николов.

Той обясни, че едната част от тези средства се дължи на удължаването на живота на двата блока, а друга част е свързана с това, че има увеличаване на мощността на двата блока и по тази причина са необходими допълнителни средства.

Заместник-министърът обясни, че двата проекта се съчетават във времето - с удължаването на живота на блоковете, ще се увеличи и мощността.

Ние считаме, че животът на двата блока на централата би могъл да бъде увеличен на 30 години при спазване на изискванията на закона - три пъти по 10 години, обясни той.

В момента се кандидатства за 10-годишно увеличение. Запитан за наближаващия арбитраж за АЕЦ "Белене", заместник-министърът каза, че няма новини и нещо конкретно около него.

По време на блиц-контрол министър-председателят Бойко Борисов заяви, че интересът на България е да се удължи живота на 5-ти и 6-ти реактор.

"Със съдействието на руската страна, това ще бъде факт", посочи Борисов.


На политическо ниво трябва да бъде взето окончателно решение дали ядрената енергетика в страната ще продължи да се развива, или ще бъде закрита след 30 години, каза днес Богомил Манчев - председател на Българския атомен форум, пред участниците в международната ядрена конференция във Варна.

По думите му същата позиция имат и колегите му от бранша, които настояват да се вземе еднозначно решение за бъдещето на АЕЦ "Белене", което да не се променя в близките десетилетия.