€360 млн. нужни за модернизация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ

10-годишното удължаване на мощностите и ресурса на 5-и и 6и блок на АЕЦ „Козлодуй” ще струва около 360 млн.евро. Двата проекта се съчетават във времето.

Обратно в новината

Коментари - €360 млн. нужни за модернизация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не е ли най добре да ги затворим и двата? Така ще изпълним желанието на нашия президент веднъж за винаги да се освободим от руската енергийна зависимост. Е ще стоим на свещи но пък за сметка на това ще бъдем признати за най големите евроатлантици в целия свят. Други такива будали да колят кокошката която им снася златни яйца едва ли ще се намерят по света,ще ни овековечат с паметник на глупостта.

ако замесник министра НЕ ЗНАЕ КАКВО Е БЪДЕЩЕТО НА БЕЛЕНЕ А ИМАМЕ И ДЪЛГ А 1 МИЛИАРД АЗ ЩЕ ЗНАМ - В СЕТА ИМА САМО 30 СТРАНИ КОИТО ИМАТ АЕС - НИЕ ИМАМЕ ДВЕ И ВМЕСТО ДА ПРОДАВАМЕ ТОК, ТОИ НЕ СТИГА !! ЗАЩОТО ИМАМЕ МИНИСТРИ С ИЗБИТЪК АКЪЛ

Аз исках и тока да е безплатен, и жените, и пиенето! Ама вие руснЯците не се справихте. За нищо не ставате.

Я да питат поляците, те винаги ще дадат цена отдолу. Виж как подбиха офертата за миговете. :):):)

СЛЕД 30 ГОДИНИ Я БЪЛГАРИЯ , Я КАМИЛАРЯ ЕРДОГАН .... ... ТОЙ Е ДОБЪР И ГРИЖОВЕН БАЩА :)

И аз смятам че до 30-40 години, името на България най-вероятно: НЯМА да е АКТУАЛНО...

Много конфузно се получава,да плащаме на руснаци...Та ние се отказахме от авиацията,само и само да не им платим 80 милиона,а сега 360 и то в евро,за някакви си котли!

Да те светна - в АЕЦ-а котли нЕма! Ще сменят турбините и генераторите - а при Арева и Сименс евтинджос няма!

И аз да те светна има по един котел на 5 и 6 ти блок, ама тях няма да ги сменят

Ако всеки ден гледаме рубриката на БНТ 1 " Зелена светлина " ще ни стане ясно, че след 30 години няма да имаме нужда от АЕЦ. Новите енергийни източници ще заместят нуждите от ядрени централи, които са достатъчно скъпи както при построяването им, експлоатацията и закриването им. По мнение на специалисти само съхранението на ядреното гориво оскъпява тока с 1 евроцент или 2 стотинки, а закриването на една централа почти колкото построяването и.

Новите енергийни източници, казваш? И кои са те, ще ни просветлиш ли нас, неинформираните? Само че преди това прочети какво означава "базова мощност", "върхова мощност" и "допълваща мощност". Подсказвам - всички "зелени" енергийни източници спадат към третата категория - а едно от изискванията на ЕС е за всеки "зелен" мегават да има мегават от "базова мощност" - а това са ТЕЦ, ГЕЦ и АЕЦ (поне досега други такива няма). Та, сега схващаш ли как са навързани нещата - и защо няма държава по света, която да ползва единствено "зелена" енергия?

3евзек

Зелената също може да се използва за базова, но засега подобни технологии са екзотика.

МОЖЕ ДА ПРИВАТИЗИРАТЕ АЕЦ -А И НИЕ ИМИГРАНТИТЕ ОТ АМЕРИКА ДА ГО КУПИМ ЧРЕЗ КОМПАНИЯ :)))

Сега е момента Боце да излезе и да каже : СПИРАМ СУБСИДИИТЕ НА П.П.ЗА 2 ГОДИНИ - КАЗАХ . и си имаме Козлодуй още 20 години .

Това е добре и не е скъпо, но с нашите меки политически китки как ще "убедим" ЕС .

Както гледам за много хора света започва от днес. Миналата година АЕЦ "Козлодуй" подписа договор на 8 октомври за удължаване живота на пети блок в централата с руско-френски консорциум, в който влизат "Концерн Росенергоатом", "Росатом сервис" и Electricite de France (EDF). Трите компании ще анализират възможностите за допълнителна експлоатация с още до 30 години...

от къде изсмукаха тази цена? Не се казва да са говорили с някакви руски предприятия или лица, които да са им дали тази цена. С кого са говорили тогава, кой ще извършва модернизацията? Второ, съгласувано ли е с г-н сенатора-военнопрестъпник от виетнамската война? Съгласувано ли е с посланика на ФАЩ, с г-жа Нюланд, с командващия американските войски в Европа, с НАТО, с г-н Ердоган, с г-н Натаняху, с ЕС и по-конкретно с ЕК, ЕП, комисарят по енергетика, с началниците на Боко Меркел и Шулц, с гнилата френска ябълка и т.н. Един от тези да звънне едно телефонче, и модернизацията ще се оттече. Да не говорим, че ние имаме голям излишък на производство на ток, най-много сме изнасяли от години насам, та не е ли по-изгодно икономически вместо да модернизираме, направо да ги закрием? И без това изнасят най-евтиния ток на Козлодуй, а скъпият го продават на населението и предприятията. Много въпроси и все интересни, на които няма кой да отговори.

Как не са ти изтрили поста още :)

е важно да не се задават "неправилни" въпроси, че те правилните отговори са си направо очевидни. Аз пък ще попитам поради что България трябва да плати тази модернизация, като тока от АЕЦ го продават в чужбина само фирми, които по една случайност всичките са на неслучайни другари господа. Да го платят те. Ние и без това плащаме скъпата зелена ел.енергия и сметките ни са солени. Тя се произвежда от фотоволтаиците, които по една случайност..., започнах да се повтарям. Аз ли? Или техните безкрайни далавери?

деер

Никакви пари повече на руснаците!!!!! От утре само на зелена енергия!! 240 депутата да въртят педалите за ток, президентите и министритеи те! Стига са ходили на командировки, по концерти, стига са правили реформи без таблички и т.н!

Не може ли да се спазарим с руските братя за цена в рубли и на изплащане .

Щото одиторите на проекта са от френската фирма Електрисите дьо Франс...

"В момента се кандидатства за 10-годишно увеличение." Пред кого кандидатства "суверенната" България, пред своите господари ли, които спряха 3-и и 4-ти блок? Да спират АЕЦ-а направо. Богата, развита и просперираща България от ток нужда няма.

това с АЕЦ да не е като да си заквасиш домашно кисело мляко, има си международна агенция, защото трябва да има строг контрол. Атомната централа си е атомно оръжие ..................

Колко пъти ще ги модернизират?

Колкото е възможно. Вероятно тези турбини така или иначе след няколко години ще са за смяна.