Общо 115 кардинали, които не са достигнали 80-годишна възраст, ще участват в сложния ритуал, който ще продължи, докато един кандидат не получи мнозинство от две трети, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вотът е след изненадващото оттегляне на Бенедикт Шестнайсети от Светия престол миналия месец.

Сутринта на 12 март кардиналите ще участват в тържествена меса в базиликата "Свети Петър", а следобед ще започнат конклава в уединението на Сикстинската капела, уточнява ватиканската декларация, предаде ДПА.

Кардиналите с право на глас са всъщност 117, но двама от тях няма да участват в конклава. Отсъстващите са индонезийският кардинал Джулиъс Риялди Дармаатмаджа - по здравословни причини - и британският кардинал Кийт О'Брайън, който е подведен под отговорност за неуместно "сексуално поведение".

Няма ясно очертан фаворит, който да поеме кормилото на Църквата, изправена пред множество проблеми - от скандали със сексуални посегателства до вътрешни вражди в администрацията на Ватикана, отбелязва Ройтерс.

Според експерти на Ватикана, изказали мнението си във вестниците "Република" и "Стампа", водещите претенденти за папския престол са италианецът Анджело Скола и бразилецът Одило Педро Шерер.
71-годишният архиепископ на Милано Скола се ползва с подкрепата на американските и германските кардинали и е смятан за кандидат на реформистите. Той поддържа само ограничени контакти с разтърсваната от скандали Римска курия - фактическото "правителство" на Църквата.
Шерер - 63-годишният архиепископ на Сао Пауло, е водещият кандидат на консерваторите и вероятно е част от сделка, по силата на която неевропеец ще стане папа, а "вътрешен човек" на Курията ще бъде назначен за Държавен секретар - втория най-висок пост във Ватикана, отбелязва ДПА.

Четиридесет и осем от кардиналите са номинирани от Йоан-Павел Втори, а 67 - от Бенедикт Шестнайсети.
Най-много са кардиналите от Европа, като 28 от тях са италианци. Латинска Америка е представена от 19 кардинали, а Северна Америка - от 14. След тях се нареждат Африка с 11 кардинали и Азия - с 10, а Океания се представлява от един-единствен в лицето на архиепископа на Сидни Джордж Пел.
Най-млад е 53-годишният индийски кардинал Базелиос Тотункал, а най-възрастен германецът Валтер Каспер, навършил 80 години на 5 март. Най-възрастният жив кардинал е италианецът Ерсилио Тонини, роден през юли 1914 г.