Кореспондент на Си Ен Ен посетил Меграхи в къща в Триполи, предаде БТА.

"Той спря да яде и понякога е в безсъзнание", заявил за телевизията мъж, представил се за неговия син Халед.

"Даваме му само кислород. Нямаме към кого да се обърнем за медицински съвет. Не разполагаме и с лекарства. Телефоните са прекъснати и не можем да звъннем на никого", добавил синът на Меграхи.

Шотландските власти съобщиха преди няколко дни, че са загубили връзка с Меграхи заради хаоса, създаден при щурма на либийските бунтовници срещу Триполи.

Абдел Басет ал Меграхи бе осъден от шотландски съд за взривяването на самолета на Пан Ам, при което загинаха 270 души. Шотландските власти го освободиха през 2009 г. по хуманни съображения след лекарски твърдения, че той ще умре от рак до няколко месеца.

Вчера либийските бунтовници обявиха, че няма да депортират Меграхи. "Няма да предадем никой либийски гражданин на Запада. Ал Меграхи вече беше съден и няма да бъде съден отново. Ние не предаваме либийски граждани, това го прави Кадафи", заяви в Триполи министърът на правосъдието в бунтовническото правителство Мохамед ал Алаги.

В края на февруари бившият правосъден министър на Либия Мустафа Абдел Джалил обяви, че лично Муамар Кадафи е заповядал самолетът на американската компания да бъде взривен над Локърби. 

Шотландия не смята да иска екстрадирането на Абделбасет ал-Меграхи, съобщи по-късно днес шотландският премиер Алекс Салмонд. В отговор на въпрос на частната телевизия Скай Нюз той заяви: "Никога не сме имали намерение, нито пък имаме днес да искаме екстрадирането на г-н Меграхи", предаде БГНЕС.
Напълно е ясно, че ПНС, следвайки собствените си закони, никога не е имал намерение да дава съгласието си за подобно екстрадиране и поради това мненията на американските сенатори, на американските адвокати, на британския външен министър и на вицепремиера, не са меродавни по този въпрос", категоричен бе той.
Шотландският премиер изключи възможността за нов разпит на Меграхи за атентата с думите "вие също като мен видяхте кадрите на Си Ен Ен".