Той заяви, че според него всички здравомислещи хора, които реално се занимават с политика, разбират, че позоваването на заплаха от страна на Русия по отношение на, да речем, балтийските държави, е бълнуване, пълни глупости.

Путин каза, че Русия няма намерение да воюва с НАТО.

"Да, ние сме една от най-големите ядрени държави. Но Вие наистина ли смятате, че имаме намерение да завоюваме Прибалтика, използвайки ядрено оръжие, така ли? Що за безсмислици?", каза той пред журналиста от Блумбърг, цитиран от БТА.

Ние имаме богат политически опит и сме дълбоко убедени, че нищо не бива да се прави "въпреки волята на народа, каза Путин и добави, че някои партньори на Русия май не разбират това.

Когато говорят за Крим, те се стараят да не забелязват, че волята на народа, живеещ в Крим, където 70 процента от жителите са етнически руснаци, а всички останали говорят руския като роден език, бе да се присъедини към Русия. Просто се стараят да не виждат това, подчерта Путин.

По думите му на едно място - в Косово, може да се изпълнява волята на народа, а в Крим не може. Всичко това са политически игри, заяви Путин.

По-рано днес президентът на САЩ Барак Обама е казал на руския си колега Владимир Путин, че санкциите срещу Русия остават, докато Москва не промени политиката си към Украйна.

Обама, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд се срещнаха по-рано днес в кулоарите на Г-20 в Китай и се споразумяха да продължат натиска върху Москва да спре военната си намеса в Украйна.

Русия е готова да възстанови отношенията си със САЩ, заяви също руският президент Владимир Путин на пресконференция след края на двудневната среща на страните от Г-20.

„Сегашното положение не е нормално. Но ние сме за това те (отношенията със САЩ – бел. ред.) да бъдат възстановени в пълен формат“, посочи Путин. По думите му подобряването на отношенията между двете държави неминуемо е свързано със свалянето на санкциите срещу Москва.

Путин посочи, че в двустранните отношения е необходимо страните не да се стремят да решат възникналите проблеми „изключително в своя полза“, а да потърсят компромис, който ще е в интерес на всички страни. По отношение на Сирия руският държавен глава посочи, че договореност със САЩ може да бъде постигната в рамките на няколко дни.

„Прекалено рано е сега да се говори за каквито и да е било наши договорености, но аз наистина разчитам, че споразумение ще бъде достигнато и имам основания да смятам, че това може да стане в близките няколко дни“, каза още руският лидер. Путин допълни също, че съвместната работа на Москва и Вашингтон в борбата с тероризма е била значително подобрена и подсилена.

Руският държавен глава заяви също, че Москва е готова да подобри и връзките си и с Великобритания. „Ние сме готови да възстановим отношенията си с Великобритания, до каквато степен те искат, но не можем да им налагаме нищо и не можем да решаваме вместо тях в какъв размер да бъдат възстановени отношенията“, посочи той.

Путин също така коментира и отношенията на Москва с Анкара, като по неговите думи подобряването им не става толкова бързо, колкото се иска на турската страна. „Що се отнася до възстановяването на нашите двустранни отношения, то работата върви по план, не толкова бързо колкото се иска на нашите турски партньори. И ние бихме искали това да стане по-бързо“, каза той.

В същото време Путин посочи, че Москва иска да види резултати по отношение на разследването за отговорните за свалянето на руския изтребител Су-24 на турско-сирийската граница. Президентът допълни, че възстановяването на двустранните отношения е свързано с хода на това разследване.