Вашингтон ще изпрати и експерти, които да помогнат на украинското Министерство на финансите и централна банка да се справят с пазарния натиск, заявиха източници от делегацията на Държавния секретар Джон Кери, който дойде за няколко часа в Киев.

Европейският съюз ще помогне на Украйна да уреди дълга си от около 2 милиарда долара за доставките на руски газ и освен това може да я снабдява с газ, обяви еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер.

Обявяването на енергийната помощ от САЩ и ЕК идва часове, след като "Газпром" обяви, че от април отменя отстъпката в доставната цена на природния газ за Украйна.
Общият дълг на Украйна за доставките на руски газ възлиза на 1,529 милиарда долара.

"Съединените щати ще работят с международните партньори, за да гарантират, че Украйна ще разполага с достатъчно средства, за да възстанови своята стабилност и да се върне към икономически растеж", обявиха от Белия дом, цитиран от Ройтерс.

Плащането на сметките за газ, които Украйна не е изчистила, заемат централно място в програмата на ЕК за подпомагане, която ще бъде одобрена в сряда, обяви Йотингер. 

"Помощта на Комисията ще бъде допълнена от помощи, отпуснати от някои държави", обясни еврокомисарят, подчертавайки, че помощта от 1 милиард долара, обявена от САЩ, ще послужи също за уреждане на този дълг.

Очаква се утре Европейската комисия да представи основните насоки на плана си за подпомагане на Украйна, по който работи в сътрудничество с Международния валутен фонд.

Според предвижданията Фондът ще осигури по-голямата част от финансовата подкрепа за Киев.

Мисията на МВФ в Киев започна работа под ръководството на българина Николай Георгиев.