Проблемите започнаха в изборния ден на 25 октомври, когато бяха сринати сайтовете на ЦИК, ГРАО и МВР, и продължиха с атаки срещу страниците на ДАНС, президентството, парламента и част от министерствата. Днес за известно време не работеха сайтът на правителството и пак на МВР.

Борисов обяви, че още в неделя по обед България е помолила Центъра за киберсигурност на САЩ за съдействие за справяне с масираните хакерски атаки, предаде Дарик радио. Към момента все още няма резултат от разследването.
Ясно е само, че атаките са от адреси в Азия, Европа и Африка.

Първата неделя, в която ни атакуваха, беше тренировка за това, което се случи тази неделя. Мащабът на атаката тази неделя беше много по-голям. Можем да говорим за милиарди посещения. Представете си, ако 2 млрд. компютъра по едно и също време се опитват да влязат в най-интересния сайт - този на ЦИК. Дали има друг сайт в света, който би понесъл 2 млрд. опита за достъп в един и същи момент? Няма такъв сайт", добави зам.-министърът.

Той уточни, че не е имало момент, в който да са били застрашени информационни бази данни на държавата. По думите му важните информационни системи на държавата са защитени надеждно и данни от тях е изключително трудно да бъдат извадени.

"Със сигурност оставят следи, със сигурност нашите компетентни органи имат средства, имат експерти, които знаят как и могат да се борят с такъв тип престъпления", каза още Борисов.

Според него целта на хакерската атака е уронване на имиджа на държавните институции, а първата атака на 25 октомври е струвала на поръчителя между 10 и 12 000 долара.

В петък президентът Росен Плевнелиев заяви, че е сезирал ДАНС за "странните хакерски атаки в деня на изборите и ги определи като нов „Костинброд”, чиято цел е била да бъдат засилени съмненията в електронното гласуване.