Това сочат резултатите от представително проучване на общественото мнение на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), проведено в началото на месеца, предаде "Фокус".

След като управляващите промениха въпроса, зададен от БСП в подписката за референдум: "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?, допитването ще бъде по следния въпрос: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”.
Референдумът ще се проведе на 27 януари.

Само 7% от участвалите в последното изследване на НЦИОМ пълнолетни граждани оценяват информираността си по въпросите за ядрената енергетика като висока и твърдят, че целенасочено търсят информация по темата.
38% от интервюираните определят информираността си като средна – те посочват, че понякога попадат на информация по темата. По-често така отговарят хората с висше образование и хора от домакинства със средни и високи доходи.
36% определят информираността си като слаба. Това са предимно младежи до 29 години, хора с основно образование, респонденти от домакинствата с най-ниски доходи.
19% от интервюираните определят информираността си по въпроса като „никаква”. Така отговарят най-вече бедните, жителите на селата и ромите.

Привържениците на развитието на ядрената енергетика са повече от противниците й сред хората, които се възприемат като информирани по въпроса. Най-малка е разликата между мненията „за” и „против” развитието на ядрената енергетика при тези, които са „средно информирани”. Сред неинформираните привържениците и противниците са с равни дялове.

Изследването на НЦИОМ включва 1000 интервюирани лица от 86 населени места.

Министрите Симеон Дянков и Делян Добрев ще подготвят задължителният информационен лист за референдума, реши междувременно правителството. В него трябва да бъдат описани аргументирано тезите в подкрепа на основното искане за провеждането, съобщи БНР.

Дянков ще координира дейностите по организацията, ще изготви и внесе за приемане в кабинета план сметката и тарифата, по която ще се заплащат по БНТ и БНР материалите по кампанията. На този етап няма яснота дали референдумът ще се плати от бюджета, за което в резерва за догодина има заделени 30 милиона лева. Финансовите санкции за нарушение в рамките на информационната кампания също ще се налагат от финансовия министър.

На министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е възложена координацията по изготвянето на избирателните списъци, а на министъра на външните работи Николай Младенов организацията и провеждането на допитването за българите в чужбина.

Вчера математикът проф. Михаил Константинов прогнозира, че първият национален референдум в най-новата ни история е обречен на провал, защото няма да се достигне задължителният минимум гласували. По-закон допитването е валидно, ако вота си са дали поне толкова хора, колкото на последните парламентарни избори.
"Числото е 4 345 500 души. Няма да излязат и 3 000 000. Това показва, че трябва да се направи промяна в закона - рязко да се свали тази граница, на не повече от 60% от гласувалите на последните избори, а не 100%, както е сега", каза той.

Как България да постигне енергийна независимост? - Анкета