Алиансът е решил да задейства процеса, който ще осигури предаване на командването в понеделник или вторник (28 или 29 март), съобщи анонимен дипломатически източник, цитиран от АП и БТА.
НАТО ще се заеме изключително с въпросите на военното планиране, командването и координацията на действията, а политическото управление на операциите ще се осъществява от специално създадена контактна група на страните от коалицията, в която може да влязат и представители на арабските страни.

Участниците в коалицията са постигнали компромис със страните от НАТО, които предпочитат да се въздържат от преки военни действия в Либия, на първо място Германия и Турция.

По-рано турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви: "Нашите искания по въпроса за Либия са изпълнени, операцията сега ще бъде предадена на НАТО. Беше постигнат принципен компромис за много кратко време". Споразумението е било постигнато на телефонна конференция с колегите му от САЩ, Франция и Великобритания.

Парламентът в Анкара одобри днес решението на правителството да участва във военноморската операция на НАТО за налагане на оръжейно ембарго на Либия.
Мюсюлманската членка на Алианса се съгласи да изпрати четири фрегати, една подводница и един ескортиращ кораб за участие във военноморската операция.

Турция иска
единствено НАТО да контролира военните действия и обяви, че подкрепя налагането на забранената за полети зона, при положение, че цел на тази операция е защитата на цивилното население, без паралелно с това самолети на коалицията да бомбардират либийските сили.

В критика към Франция, турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че някои хора, които не желаят да приемат Турция в Европейския съюз, сега говорят за "кръстоносни походи" по отношение на Либия.