Германското правителство ще следи развитието на събитията около плановете на руския рокерски клуб "Нощни вълци",заявиха днес на пресконференция в Берлин представители на германското правителство, цитирани от ТАСС и БТА.

"Германия знае, че такъв пробег е планиран. Компетентните органи ще следят за развитието на събитията", заявиха от министерството на вътрешните работи.

"Във всеки случай никой не се е обръщал към германските визови центрове в Русия" за получаване на правото да влезе в Германия по този повод, уточни  говорителка на външното министерство.

Не беше отговорено на въпроса дали руските мотоциклетисти ще бъдат съпровождани от полиция по германските пътища и дали ще им бъдат наложени някакви законови ограничения.

"Нощните вълци" се готвят да осъществят пробег в чест на 70-ата годишнина от победата, който ще започне на 25 април в Москва и ще завърши на 9 май в Берлин.

Маршрутът преминава през Минск, Брест, Вроцлав, Бърно, Братислава, Виена, Мюнхен и Прага.

По-рано полски рокери заплашиха да не пуснат руснаците на територията на републиката.

Президентът на мотоклуба "Нощните вълци" Александър Залдостанов /Хирурга/ на свой ред заяви, че това няма да повлияе на провеждането на пробега.

Полският премиер: Това е провокация

Полският премиер Ева Копач определи като провокация плана клуба "Нощни вълци", симпатизиращ на руския президент Владимир Путин, да отбележат по този начин 70-ата годишнина от победата над нацистите на 9 май, предаде Франс прес.

"Правителство ще използва законови средства да гарантира сигурността по време на похода им", заяви Копач в интервю за полското радио ТОК ФМ.

Ако това ще застраши сигурността ни или причини неудобства на поляците, имаме закони и ще ги използваме, каза премиерът.

Членовете на рокерския клуб отричат да имат каквито и да било политически мотиви.