Произходът е основният принцип в Германия: който има майка и/или баща  германски гражданин, автоматично също се води германец. Ако единият от родителите има друго гражданство, детето може да придобие и двете гражданства, без да трябва да се откаже от едното от тях.

От 2000 г. е в сила и принципът на месторождението: който се роди в Германия, става германец, дори родителите му да не са германци, ако са изпълнени определени условия.
Ако обаче е получил и чуждото гражданство на родителите си, на 18 години той трябва да избере едно от двете гражданства.

Получаването на германски паспорт не е съвсем лесно. Кандидатите имат право на консултация в отдела за германско гражданство в съответната община, където се подават и молбите. Цялата процедура не е евтина - тя струва 255 евро. Освен това трябва да бъдат изпълнени множество предпоставки.

Ето някои от най-важните: кандидатът трябва да се откаже от предишното си гражданство, освен ако не става дума за гражданство на страна, която е в ЕС; трябва да докаже, че владее в достатъчна степен немски език; трябва да има добри познания за държавното и правно устройство на Германия.
Знанията му се проверяват на специален тест, при който кандидатът трябва да отговори правилно най-малко на 17 от общо 33 въпроса.

В особени случаи - например когато има обществен интерес от това определено лице да придобие германско гражданство, то може да бъде присъдено по усмотрение на властите. Подобно изключение от правилото е допустимо обикновено по отношение на спортисти или бежанци.

Всъщност, каталогът с условията е по-дълъг: кандидатът трябва да има разрешително за неограничено пребиваване и да е живял легално в Германия поне 8 години.
Той трябва да е в състояние да си осигурява финансовата издръжка, т.е. да има работа., трябва да представи документи, че не е бил осъждан и не на последно място трябва да декларира, че приема принципите на свобода и демокрация, залегнали в германската конституция.

Двойното гражданство в Германия е допустимо само в два случая: когато става дума за граждани на друга държава-членка от ЕС или за граждани на страни като Иран или Мароко, например, където просто не е разрешен отказ от гражданството.
Миналата година Турция призова Германия, в която живеят близо три милиона души от турски произход, да разхлаби правилата за двойно гражданство.
Германският канцлер Ангела Меркел пък призова живеещите в Германия турци да се интегрират в обществото, като научат немски език и спазват немските закони.

Повече от половината от новополучилите през 2010 г. германско гражданство са запазили и стария си паспорт.