Рокадите в кабинета бяха наложени след коставката на досегашния министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг, предаде ДПА, цитирана от БТА. Той напусна поста във вторник, две седмици след скандалните разкрития, че е изплагиатствал голяма част от докторската си дисертация по право, като е цитирал източници, без да се позове на тях. Докторската му степен от Байройтския университет бе отнета.

Мезиер е от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел. Досега той бе вътрешен министър. Фридрих е юрист по образование. Досега е бил председател на парламентарната група на съюзника на ХДС Християнсоциален съюз в долната камара на парламента.

Самата Меркел заяви, че много съжалява за оставката на Гутенберг, който бе "звездата" на германското правителство с много висок рейтинг.

Междувременно стана ясно, че германската прокуратура ще проведе официално разследване на твърденията, че вече бившият министър е плагиатствал. Срещу 39-годишния Гутенберг може да бъде открита съдебна процедура за нарушаване на авторски права, злоупотреба с доверие и за неправомерно използване за частни нужди на услугите на научни изследователи към долната камара на германския парламент.
Фактът, че политикът от аристократичен произход напусна Бундестага, би улеснило евентуален процес срещу него, тъй като той вече не се ползва с парламентарен имунитет. Ако бъде признат за виновен, Гутенберг може да бъде глобен или дори осъден на затвор, допълва ДПА.