Меркел посочва, че се отнася "сериозно" към схващането за Германия, според което тя сякаш се опитва да наложи вижданията си на своите партньори, но отбелязва, че то е "неоснователно". "Германия е голяма европейска страна и поема отговорността, която произтича от това", допълва Меркел. Само че отвъд необходимата солидарност "никоя страна не може да поема на гърба си дълговете на друга" и "ние не можем да забравим отговорността" и на едните, и другите.

Меркел, по навик, изпраща топката в полето на затруднените страни, призовавайки ги да ускорят реформите, за да върнат държавните си финанси в правия път, отбелязва АФП.
Интервюто на Ангела Меркел ще излезе утре в германските "Зюддойче цайтунг", френския в. "Монд", испанския "Паис", британския "Гардиън", италианския "Стампа" и полския Газета виборча", уточни АФП.

Същевременно в статия за Financial Times президентът на Светованта банка Робърт Зелик изрази съмнения, че политиката на икономии, налагана от Германия ще е достатъчна за излизането от кризата, особено в страни като Италия и Испания, които са изправени пред тежка стагнация. "Германия трябва да разшири идеята за фискалния съюз със стимули за страните, които наистина провеждат реформи", писа Зелик ден, след като подобен призив отправи и МВФ.