Петима миньори загинаха по време на работа в мината - четирима при срутване на 16 юли и един от сърдечен удар - Асен Стойнев, Христо Младенов, Асен Грънчаров, Николай Михайлов и Иван Лазаров.

Телата на двама от тях - Николай Михайлов и Иван Лазаров бяха открити 18 дни след свличането в подземните галерии. Ден преди да ги открият, в забоите на рудника инфаркт покоси и колегата им Асен Грънчаров.

Националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина днес. Министерският съвет изразява дълбоката си съпричастност с мъката на семействата и близките на загиналите миньори.

От 2 август тече срок от 15 работни дни, даден от Министерството на икономиката и енергетиката на концесионера на мина "Ораново" за отстраняване на нередностите в рудника.

Днес се очаква работещите в мината отново да се завърнат в галериите, съобщи за БНР главният инженер на рудника Бонислав Попов.

По думите му няма да се работи нормално, а ще "презакрепят изработки, ще се ремонтират машините вътре в участъка, няма да се води добив, няма да се водят подготвителни работи".

Управителят на мината Валери Манов, че по план в срутилата се галерия не е трябвало да се работи до началото на август.