Това показва изследване на МБМД сред 703 граждани на столица, областни и други градове, проведено в периода 11 – 16.05. 2011 г., по поръчка на Българската федерация по фитнес и културизъм, предаде КРОСС.

Всеки четвърти (26%) споделя, че има проблем с килограмите. По-тревожен е фактът обаче, че 51% от хората с наднормено тегло не смятат, че имат такъв проблем, коментират от социолозите.

Всеки трети (31%) в изследването твърди, че спортува средно на седмица по 4 часа и 23 мин. Тези, които не спортуват, най-често посочват като причини недостатъчно свободно време (50%), липса на пари (14%) или близко/удобно място за спорт до дома/работното място (12%).

Всеки втори (48%) сред запитаните споделя, че би спортувал поне веднъж седмично на открито, а всеки четвърти (23%) – по-рядко.
С почти равни дялове твърдят същото и за членовете на тяхното семейство (съответно 45% и 21%).

Според 86 на сто не са достатъчни спортните съоръжения (лостове, успоредки, уреди за спорт и др.) в градските паркове. Същото се отнася и за междублоковите пространства – според 89%.

Почти всички (95%) в изследването определят като нужна и полезна инициативата на федерацията по фитнес и културизъм да се построят безплатни фитнес площадки на открито в страната, където българите да спортуват.

Наскоро отново стана ясно, че все повече българчета страдат от затлъстяване.  Изследване от 2009 г. показа, че над 13% от първолаците са дебели.