Статията, публикувана на сайта на вестника, не уточнява колко последователи има сектата, основана от "Майка Фотина", нито как действа тя, предаде АФП, цитирана от Дарик.

"Владимир Путин, който в предишния си живот е бил апостол Павел, днес се бори заедно със семейството на превъплътени апостоли срещу семейството на Антихриста", обяснява "Собеседник", описвайки идеологията на сектата.

Сектата се намира в селището Болшая Елня близо до Нижни Новгород, съобщава вестникът. Общината е основана от жена, наричана майка Фотиня. Тя учи, че Путин в миналото си превъплъщение е бил апостол Павел и сега с още седем преродени апостоли се бори с антихристите.

Фотиня посочва, че познава руския премиер откакто той е бил превъплъщение на княз Владимир. В иконостаса на общността е окачен портрет на Путин. По време на "службите” сектантите вместо псалми пеят съветския хит "Пусть всегда будет солнце”. Събират се в кръг и отправят молитви за очистване на Русия, за нейния просперитет и за благополучието на правителството и на Путин.

"Според библията апостол Павел първоначално е бил военнокомандващ и преследвал християните, преди да започне да проповядва Евангелието", обяснява Майка Фотина. "Путин е служил в КГБ и също е правил не съвсем правилни неща. Когато стана президент, Светият дух слезе, и както апостола, той ръководеше с мъдрост своето паство", каза още тя, пише БГНЕС.

Мнозина са желаещите от цяла Русия да влязат в новата секта. Но условията за приемане се пазят в строга тайна. Само майка Фотиня може да дава информация и да одобрява кандидати, "по божията воля", както казват нейни последователи, отбелязва още вестникът, цитиран от БЛИЦ.

Истинското име на Фотиня е Светлана, а местните хора споделят, че тя не приема журналисти.  Въпреки нарастващата популярност на сектата живеещите в селото не приемат Фотиня насериозно. За разлика от традициите на други секти тази се базира не на славни дела от миналото, а на настоящи постижения.

Подобно на апостол Павел и Путин е получил "просветление" и е започнал да "се занимава с праведни дела" - мъдро да ръководи своето "паство" (държавата), твърди Фотиня.

Властите направили проверка на миналото на Фотиня и се оказало, че Светлана Фролова е съдена за измама и е лежала в затвора. След излизането си оттам се увлича по екстрасенството, преминава специални курсове и започва да приема хора.

Путин коментирал, че приема нейното съществуване като висока оценка за работата си като министър-председател. Все пак, той припомнил една от божите заповеди - "не си прави кумири".