Американският атомен физик Зигфрид Хекер, професор от Станфорд, който преди е ръководил Националната лаборатория Лос Аламос, е посетил обекта и е съобщил пред изданието, че е „поразен" от сложността на завода, в който са разположени стотици нови центрофуги, предаде КРОСС. Според него, обектът може да се похвали с „ултрасъвременен център за управление". При това севернокорийските учени твърдят, че две хиляди центрофуги вече са поставени и работят, съобщава ученият.

Според вестника през април 2009 година заводът не е съществувал. Това беше времето, когато последните международни инспектори бяха в КНДР. "Скоростта, с която е построен заводът явно показва, че обеднялата, изолирана страна е получила чуждестранна помощ и е заобиколила строгите санкциите на Съвета за Сигурност на ООН", отбелязва изданието и допълва, че страната се готви да разшири ядрения си арсенал или да построи по-мощен тип атомна бомба.
Както твърди вестникът, Хекер е уведомил Белия дом за своето откритие преди няколко дни.

Съобщението, че Северна Корея е построила ново съоръжение за обогатяване на уран е поредното доказателство за войнственото поведение на Пхенян. Това заяви председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ адмирал Майкъл Мълън, предаде БТА.

В предаването на Си Ен Ен "Състоянието на съюза" адмирал Мълън заяви, че твърденията на учения показват, че Северна Корея нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и обещанията си да възобнови преговорите за ядрената си програма. "Смятам, че Северна Корея продължава по път, водещ до дестабилизиране на региона. Това потвърждава нашите безпокойства от години насам относно тяхната програма за обогатяване на уран, нещо което те редовно отричат", заяви американският военачалник.