В България няма срок за унищожаване на месна стока, заяви Георги Костадинов, мажоритарен собственик в предприятията “Анона”, “Камарко”, “САФ Магелан”, на чиято стока беше наложена възбрана по време на акция "Дупетата”, предаде БГНЕС.

Досега в търговската мрежа не сме пуснали нито един продукт с изтекъл срок на годност, на месец продаваме 1500 тона стока, 5-10% от това пакетираме тук, каза той.  Предприемачът призна, че стока с изтекъл срок на годност е седяла по повече от 20 дни в складовете. От месните продукти, които са с възбрана само кренвиршите са били с изтекъл срок на годност, твърди той, цитиран от БГНЕС.
С обрезките с изтекъл срок можело  да се направят много неща, включително храна за кучета или да се предадат на екарисаж.

Шефът на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов, заяви на пресконференция, че бизнесът с изрезки от месни продукти е модерен напоследък. Около четири-пет фирми са вносителите на такива продукти, но фирмите на Костадинов са "пионери" в този бизнес.
Може да има замесени служители на регионалната дирекция на НВМС в Плевен, които са помагали на вносителите, допълни той.

По-рано днес той обвини Костадинов, че препакетира продуктите и удължава срока на годност. Според него той работи на ръба на закона.
Костадинов обясни, определен срок на годност, след вакуумирането на месните продукти, обаче, срокът на годност се удължава до 6 месеца.
„Имаме поне около 10 тона документи за всеки един продукт, който е минал през нас. Същите тези „дупета" ние ги продаваме и в румънските супермаркети", каза още Костадинов и заяви, че ще внесе искове за щети в съда.

По-рано в полемиката се включи и Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България.
Открито обвиняваме Георги Костадинов за това, че прави нелоялна конкуренция с дъмпингов внос на месни продукти с изтичащ срок на годност, каза той пред Нова телевизия.

Вчера той съобщи, че именно сдружението е подало сигнала за дъмпингов внос, в резултат на което при съвместна операция на ГДБОП и ветеринарния контрол, бяха задържани 194 тона месни изрезки и други месни продукти със съмнително качество.
„Как месни продукти, за които суровината е 8-10 лева, влизат на българския пазар на цена от 5 лева. Хипотезата е, че това са продукти с изтичащ срок на годност и за да се освободят от складовете, те се продават на убийствено ниски цени", поясни тезата си Вътев.

Актуализиран в 16 часа

Вижте видео от изявлението на Георги Костадинов