"И ето тези съмнения. Искам да кажа, че ние сме в най-добро положение от всички други деветнайсет църкви и манастири, които твърдят, че имат мощите на свети Йоан Кръстител, защото ние имаме автентично доказателство", заяви министърът без портфейл и директор на НИМ Божидар Димитров, цитиран от БНР. По думите му това е надписът, написан в V-ти век върху т.нар. транспортен реликварий, както аз го нарекох - реликварият, с който са пренесени мощите от Константинопол в Созопол.

Според Божидар Димитров, фалшифицирането на мощи е започнало много по-късно, за да може църквата да извлече облаги от поклонничество.
"Но нашите са заровени в V-ти век в земята, т.е. те не са правени, не са някакви фалшиви мощи, с които да се лъжат миряните в този храм, а са заровени в земята, така както изисква канонът", каза още министър Димитров.

"Находката край Созопол е много симпатична и приятна. Но трябва да се изчакат резултатите от експертизите." Това каза на свой ред министърът на културата Вежди Рашидов, цитиран от "Дневник".
Според него емоционалните изказвания са хубаво нещо, но трябва да се внимава с тях. "Аз например като разбрах, че имаме 25 хил. кв.м за музей, и казах - ето, ще си имаме Българския Лувър", заяви още министърът.

Останките бяха открити при разкопките на църквата "Свети Йоан Предтеча" на остров свети Иван край Созопл. Предположението, че те са на Йоан Кръстител, Божидар Димитров обясни с факта, че манастирът е един от най-големите средновековни храмове и в зависимост от принадлежността на Созопол към България или Византия, "съответно е имал царски и императорски статут. Много от игумените му са ставали патриарси на Вселенската патриаршия. Други - висши дипломати на България", предаде "Фокус".
"Предполага се, че още в дълбока древност някой от Константинополската патриаршия е дарил на манастира част от светите мощи, съхранявани в Константинопол", обясни още министър Димитров.

Днес съобщи, че държавата ще отпусне 420 хиляди лева за реставрация на храма “Св. Кирил и Методий“ в центъра на Созопол. В него ще бъдат положени откритите мощи на свети Йоан Кръстител.

Засега обаче мощите на Свети Йоан Кръстител ще бъдат дарени на църквата "Свети Георги" в Созопол.