По преценка на ръководителите на паспортните служби в страната, на места режимът на работа в почивните дни през идния месец може да се запази, за което гражданите ще бъдат своевременно уведомени на местно ниво.

През септември  “Български документи за самоличност” на бул. “Мария Луиза”, службите във всички районни полицейски управления и в КАТ-Дървеница  ще възобновят практиката за подмяна на документите за самоличност в съботните дни.

Остава условието в дните през седмицата – съгласно Наредбата за административно обслужване, ако пред гишето има опашки, работното време ще се удължава до два часа преди /или след регламентираното.

Междувременно в Кърджали се въвежда "електронна заявка" за издаване на лични документи за гражданите с постоянен адрес в общината, чийто 6-месечен гратисен срок на валидност на личните карти изтича през летните месеци, съобщиха от Областната дирекция на МВР, предаде БТА. Новата услуга се въвежда за улеснение на гражданите тъй като точно в този период потокът пред паспортните звена е засилен, уточняват от полицията.
Гражданите ще могат да изпратят уведомление до ТЗ "Български документи за самоличност" в Кърджали за датата, на която изтича гратисния 6-месечен период на личната им карта и да заявят желание за подмяната на документа по интернет. В уведомлението задължително трябва да бъдат написани трите имена и ЕГН. Служител на паспортното звено ще върне отговора на гражданина също по интернет с дата и час, в който да се яви в службата за обработка на документите.

Вече над 1 милион българи вече са получили нови документи за самоличност, сочат данните на МВР. Компанията "Сименс" е поела ангажимент към МВР да осигурява по 7800 документа за самоличност на ден. През този месец от "Сименс" съобщиха, че системата произвежда 230% повече документи от предвиденото в договора или над 18 000 броя дневно.