Човекът, който ще получи едномилионния документ с биометрични данни, вече е подал своето заявление за паспорт. Неговото име ще стане известно утре, съобщиха от "Сименс", цитирани от БТА.

Компанията поела ангажимент към МВР да осигурява по 7800 документа на ден. Това означава, че паспорт номер 1 000 000 е произведен два месеца по-рано от предвиденото, обясниха от "Сименс". В момента системата произвежда 230% повече документи от предвиденото в договора или над 18 000 броя дневно, добавиха оттам.
Въпреки хвалбата, няколко пъти обаче издаването на документи бе блокирано заради неуредици и технически проблеми. Дори премиерът Бойко Борисов критикува "Сименс" заради скандала с издаването на новите документи.

"Сименс" гарантират, че българите са с едни от най-защитените документи в ЕС, които отговарят на изискванията на ICAO (Международната организация за гражданска авиация). За първи път в личните документи се вкарва чип, дигитална снимка, перфориран образ, копие на снимката и пръстов отпечатък. Цялостното изписване на личните данни и визуалното изображение се извършва чрез специална лазерна технология.

Срокът за въвеждане на тези защити, зададен от Евросъюза, е 2013 г., обясниха от "Сименс". Специалистите по сигурност на новите лични документи са категорични, че няма никакъв шанс за фалшифициране.