Това заяви пред Нова телевизия министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков относно аварията на електропровод, при която без ток на 22 юли вечерта остана голяма част от Бургаска област.
За няколко часа основната авария от беше отстранена. Ако не беше поройният дъжд и бурята, които се извиха по време на ремонта на аварията, токът щеше да бъде пуснат още предишната вечер, допълни Трайков.

На следващата сутрин обаче при втора авария на 110-киловолтов електропровод без ток остана района около Бяла, Долен Чифлик и Шкорпиловци край Варна. За тази авария се подозира кражба или умишлен саботаж.

Нормалното ел.снабдяване по Черноморието беше възстановено на 24 юли следобед.

Според министъра, НЕК, която трябва да осигурява качествени и непрекъсваеми доставки на ток, е била натоварена от държавата с несвойствени за нея проекти. По думите на министъра случилото се е именно в резултат на неспособността на НЕК да изпълнява задълженията си.
Той обеща да награди хората, които успяха да отстранят аварията. Наказания обаче нямало да има. Трайчо Трайков обясни, че логично било чуждите туристи да потърсят своите права.

Министърът се похвали, че още с началото на мандата е въвел търгове в АЕЦ „Козлодуй” при продажбата на ток, което не се е случило години наред, неизвестно защо. След това започнахме с подготовката на всички законодателни актове, необходими в енергетиката, уточни Трайков.

Направихме секторен анализ на икономиката и набелязахме приоритетите. Трябва да се насърчат отраслите, които носят висока добавена стойност, заяви Трайков. Ние сме маркирали три такива отрасъла – капиталово интензивни сектори, свързани и с информационните технологии, технологии, свързани със здравето и технологии, свързани с екоиндустрията.

Относно програмата "Конкурентоспособност”, Трайков отчете повишение на изразходване на евросредства около 2000 пъти – тоест от нула цяло и няколко процента на 18% сега, уточни той.