Другата седмица ще бъде разработен план, който ще мине през Министерския съвет за законопроектите, необходими за изпълнение на препоръките в доклада на ЕК, каза Борисов. Той и министри от кабинета коментираха доклада на Европейската комисията до Европейския парламент и до Съвета на Европа относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието и вътрешните работи, съобщи БТА.
През август комисиите на Народното събрание трябва да подготвят законопроектите, които още в първите сесии да влязат за обсъждане. Самата изпълнителна власт е установила проблеми в Закона за обществените поръчки и затова в срок от три месеца ще бъде направен нов закон, каза Борисов.

След като правосъдният министър Маргарита Попова увери, че повечето изисквания ще се изпълнят до 8-9 месеца, Борисов категорично я репликира: "За 8-9 месеца не си правете устата”. Премиерът обеща всички препоръки да започнат да се изпълняват с "екшън план” още от следващия вторник, посочва БГНЕС.

Вицепремиерът и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов посочи, че трябва да продължи реформата в полицията. Представители на Германия са тук за повишаване на квалификацията на българските полицаи, допълни той. Помолен да коментира предложението на Лазар Груев докладът да не се използва за война на институциите, премиерът препоръча на председателя на ВКС Лазар Груев да напише на ЕК, за това, с което е съгласен или пък не е съгласен в доклада и да даде своите предложения. "Те самите са като гузен негонен бяга - ами то така се чете от всички. Магистратите тегнат като воденичен камък върху народа. Нека те да бъдат любезни и да си кажат. Точно тези хора, които най-малко си бяха свършили работата, според доклада, бяха тези, които си получиха 13 и 14 заплата", каза Борисов.

Политическите ангажименти на правителството относно съдебната реформа е изпълнено на 100 процента, каза министърът на правосъдието Маргарита Попова. Самото подобряване на съдебната практика и на разследването е в правомощията на съдебната власт, допълни тя.

За да се изпълнят някои от препоръките на ЕК са необходими повече пари, които ще влязат в проектобюджета за 2011 година, каза вицепремиерът министър на финансите Симеон Дянков. Борисов благодари на ЕК за доклада и каза, че в България се приемат всички забележки и препоръки.

От 1 януари 2011 година трябва да заработят специализираните съдилища, каза още премиерът. България трябва да укрепи дейността на т.нар. "комисия Кушлев", която се занимава с отнемане на имущество придобито по престъпен начин. Високо се оценява от ЕК, решението ни докладите на ОЛАФ да се използват в българския съд. Ще увеличим щата на Агенцията за обществени поръчки с още 20 бройки, каза Борисов.