Това каза главният прокурор Борис Велчев, цитиран от БТА. Според експертизите, част от справките, макар да имат гриф "Секретно", не са класифицирана информация.
Разследващи коментираха, че най-вероятно предложението на прокуратурата ще бъде бившият премиер да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложена глоба.

До дни се очаква на Сергей Станишев да бъде повдигнато обвинение, писа междувременно и в. "Дневник", като се позова на източници от прокуратурата.  Текстът от Наказателния кодекс, по който ще му бъде повдигнато обвинение, води само до налагане на глоба до 5000 лв. на обвиняем с чисто съдебно минало като бившия премиер.
 
От това разследване са отделени материалите за т.нар. лоялен гражданин Алексей Петров, който предаде на премиера Бойко Борисов изтекъл в медиите доклад на ДАНС. От случая със Станишев са извадени и проверките за секретните документи на спецагенцията, намерени в т.нар. второ МВР на Алексей Петров – басейна "Спартак", при обиските там в началото на годината.
 
На 3 ноември 2009 г. главният прокурор Борис Велчев поиска имунитета на Станишев, за да бъде разследван за това, че е загубил документи и материали, съдържащи информация, която е държавна тайна. Експремиерът сам се отказа от депутатската си защита.