Късно снощи в село Бели извор бяха задържани четирима митничари и трима служители на фирма „Кингс Тобако”, ангажирани с унищожаването им, предаде "Фокус".
"Кингс Тобако" е новото име на "Цигарена фабрика Пловдив", която бе приватизирана преди 2 години от "Сигма консултинг"

Късно вечерта митническите служители и представители на фирмата е трябвало да унищожат около 3000 мастербокса цигари с изтекъл бандерол в пещи край селото.

При направените проверки от полицията в автомобилите на митничарите са били намерени 69 стека с цигари, а в автомобила на служителите на фирмата още 15 стека цигари, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. При претърсване на пещните помещения са открити още 70 укрити мастербокса.
Той уточни, че целият район на пещите в село Бели извор е блокиран от полиция. Днес ще се извършат проверки в складовете, където се съхраняват конфискуваните цигари, за да се види дали иззетите количества са там и дали по протокол са изгорени, заяви Цветанов пред БНР.
Той уточни, че става дума за цигари, намерени при предишни акции на полицията.

Министърът обясни, че след изгарянето на цигари със стар бандерол фирмата-производител трябва да вземе платения акциз от държавата.
„В момента сме в една много неприятна хипотеза – хем лъжат държавата, че изгарят, а същевременно пък след това държавата им плаща за това, че са изгорени”, казя той и допълни, че след операцията тази схема няма да се изпълни.

Спецакцията на МВР ще продължи на територията на Пловдив, където вече са блокирани складовете на "Кингс Тобако”. Задържан е и един от служителите на компанията, който е бивш началник на „Криминална полиция” в Пловдив, допълни Цветанов. По думите на шефа на ОДП-Пловдив Тодор Чонов, арестуваният е Иван Вълчев, предаде Фокус.

Митничарите от Пловдив остават за 24 часа в ареста във Враца, като най-вероятно ще бъде поискана и постоянна мярка "задържане под стража" след повдигане на обвинение срещу тях, съобщи пред БТА директорът на Областна дирекция на МВР във Враца Росен Иванов.

Вчера е задържан и служител на МВР, който е прекарвал 90 мастербокса с цигари, разкри още Цветанов. Полицаят е задържан във Видин. 38-годишният служител на МВР И.Б е пътувал с микробус Рено заедно с друг видинчанин. Те са превозвали 46 800 кутии цигари без български бандерол. Цигарите са били предназначени за продажба във Видин. Образувано е следствено дело в Окръжна прокуратура – Видин, а полицаят ще бъде уволнен дисциплинарно.

В последните няколко дни МВР проведе операция "Граница" по гранични пунктове срещу изнудването на шофьори за пари. На ГКПП Капитан Андреево бяха арестувани един граничен полицай и трима митничари, а на Лесово -  дежурната митническа служителка.

*В един мастербокс има 50 стека цигари, а във всеки стек - по 10 кутии