Вчера границата ни с Турция беше затворена няколко часа през деня, което предизвика огромни опашки от автомобили, хаос и недоволството на българи и чужденци. Първоначално вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че са арестувани един граничен полицай и един митничар, но днес от МВР уточниха в официално съобщение, че бройката се е увеличила.

В хода на операцията е установена съпричастността на тримата митничари с инициали - Д.Д., С.П. и Н.Д., и на граничния полицай М.Б. към извършена престъпна дейност, свързана и с изнудване на чужди и български граждани. Повод за нея са станали сигнали от фирми-превозвачи и граждани за корупционни практики на граничния пункт.
Проверени са  8 трасета за вход и изход за пътнически автомобили, автобуси и камиони. При претърсванията парични суми в евро и турски лири са открити в кошчета за отпадъци, в пакетчета за захар и в корпуса на радиокасетофон и телевизор. На  са наложени мерки за неотклонение.

На пътниците, забавени на граничния пункт, е било обяснено на английски и турски език за полицейската операция, осигурена им е била вода и лекар. Пропускане било осигурено на лица с дипломатически статут, болни и пътуващи с малки деца. В 16.00 е започнало пропускането на влизане, а в 18.00 часа е било изцяло нормализирано движението и в двете посоки – вход и изход на граничния пункт, уточниха от МВР по повод възмущението на гражданите.

Оттам предупредиха, че операция”Граница” ще продължи и през следващата седмица, като целта е прекратяване на порочната практика за изнудване на български и чужди граждани.

"Акцията на ГКПП Капитан Андреево няма да е самоцелна, ще има и следващи на останалите гранично-пропускателни пунктове. Всички задържани служители веднага са заменени с нови. Време е в една европейска страна като нашата българските граждани, а и нейните гости, да се чувстват защитени и много по-сигурни", коментира междувременно пред журналисти министър Цветанов.