Парите са поискани от фирма-изпълнител, за да й осигурят спечелване на обществената поръчка по изграждането на канализацията на с. Кочево. Полицията следила кмета шест месеца. Досъдебно производство срещу него е образувано още в края на 2009 г. след сигнал в ДАНС, обяви окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов, цитиран от Дарик радио.

Освен Йосифов, в ареста са и 39-годишната Анжела Запрянова, осъществявала неформално консултантски услуги без договор в общината, и бившият  зам.-директор на ДФ „Земеделие Емил Дърев (42 г.). Той е задържан в офиса си в София. Още двама общинари са разпититани пред съдия, но по-късно са освободени.

Целта е била да бъде упражено влияние върху комисията, която е трябвало да определи фирмата-изпълнител, обясни Даскалов. Тримата арестувани поискали 5%, или 170 000 лв. от цената на търга на стойност 3,4 млн. лева. Повдигнати са им обвинения за търговия с влияние. За такова престръпление законът предвижда до 6 г. лишаване от свобода.

Доказателствата по делото, събрани досега, сочат, че Запрянова е работила и по други обществени поръчки. Според Даскалов, тя е била близка до кмета и „веща" в провеждането на подобен род обществени поръчки. Предстои да бъдат разпитани още свидетели. Разследването, за което са използвани СРС-та, е в начална фаза, допълни прокурорът.

Слух за ареста на бившия зам.-министър на земеделието Димитър Пейчев във връзка с кмета на Садово се появи в медиите. БНР първо съобщи, че той е задържан в Пловдив, а по-късно опроверга информацията, като се позова на самия Пейчев, който отрекъл да е бил арестуван.

Говорителят на Окръжна прокуратура под тепетата Гавраил Гавраилов официално отрече за ареста, пише Стандарт нюз. Той опроверга слуховете, че Пейчев е арестуван заедно  Марин Йосифов. По неофициална информация обаче, е подготвян арест на Пейчев, но той е бил осуетен.

Информационни сайтове съобщиха, че Пейчев е бил арестуван снощи заедно с Анжела Запрянова. Той е бил уличен за лобизъм по проект за канализация на селища, с който се е занимавал кметът на Садово Марин Йосифов.

Миналата година Софийска градска прокуратура проверяваше Димитър Пейчев по сигнал, че е използвал служебното си положение за лични облаги. Срещу него течеше и разследване за конфликт на интереси. Пейчев отговаряше за европейските програми в агроведомството. Самият той миналата година призна, че ръководената от съпругата му Халина фирма "Тракия-РМ" ЕООД е участвала като подизпълнител на проекти по САПАРД.
През април стана ясно, че "Тракия-РМ" ЕООД е едно от 11 български дружества, които са получили най-големите директни плащания за хектар обработвана земеделска земя за 2008 г.

26-годишната дъщеря на Пейчев - Галина Пейчева-Митева, пък е спечелила проект за 1 320 120 лв. в бащиното си ведомство за закупуване на земеделска техника за пшеница, стана ясно тази година.