Информацията, появила се в агенция „Дау Джонс”, не отговаря на реалната ситуация, допълни Вавера. Той не отрече, че в началото на годината са водени преговори с чуждестранен инвеститор, за да се провери дали има интерес към централата и каква би била пазарната й цена, но тези преговори са прекратени. Ян Вавера допълни, че в никакъв случай чешката компания не предвижда оттеглянето си от България, въпреки трудностите, които изпитва.

„Дау Джонс” се позова на думите зам.-председателя на компанията Томаш Плескач, който заявава, че компанията вече е изпратила предварително запитване към потенциални купувачи какви средства биха дали за 1260 мегаватовата централа във Варна. По думите му ЧЕЗ е получила някои показателни оферти, но всичко е на информативна основа и не предстои продажба. Плескач казва още пред агенцията, че компанията е разочарована от развитието в България, защото регулаторната среда е много непредвидима и строгата регулация на цените в сектора се нуждае от облекчаване, предаде Mediapooл.

Днес от чешката енергийна компания заявиха, че не са удовлетворени от определените нови ценови равнища на тока от 1 юли, както и от "неравнопоставеното разпределение на тежестта от повишаване на цените между всички участници във веригата производство-пренос-разпределение". Подготвеният проект за решение на ДКЕВР определя тежестта от увеличението да се поеме само от дружествата в края на тази верига - крайните доставчици за потребителите, смятат от ЧЕЗ, предаде БТА.

Дружеството прогнозира недостатъчно ниво на инвестиции за повишаване на качеството на мрежата и сериозни затруднения по преференциалното присъединяване на ВЕИ към мрежата. При определените от ДКЕВР цени се засягат и интересите на инвеститорите, които очакват изкупуване на изградените от тях съоръжения, се посочва още в становището.

Според проекторешението на ДКЕВР, публикувано на страницата на регулатора, повишението на цената на тока за потребителите на ЧЕЗ е 5,32%, за Е.ОН - 4,98% и за ЕВН - 5,45%. Предложението на ДКЕВР за новите цени на тока не е окончателно, защото не е завършил регулаторният одит на трите дружества. Преди ден председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев заяви, че повишението на цените на тока няма да е с повече от два процента и за трите електроразпределителни дружества, като резерви ще се търсят по линия на намалените технологични загуби и съответно повишените приходи на дружествата.