В отговор на открит въпрос, без предложени отговори, кого биха номинирали за държавен глава, 14,6 на сто от участниците в изследването са посочили името на премиера, а 14,3% - това на министъра на вътрешните работи. Въпреки че не може да бъде избран за нов мандат, Георги Първанов получава номинация от 10 на сто, предаде БТА.

Неотдавна Борисов заяви, че кандидатът на ГЕРБ за президент ще е Цветанов. Политически наблюдатели обаче коментираха, че е възможно самият министър-председател да се прицели в този пост, борбата за който ще се води след повече от година.

Други имена, които се споменават като евентуални кандидатури, са на председателя на БСП Сергей Станишев - от 2,1 на сто, и лидера на "Атака" Волен Сидеров - 2%. Спрягани са и двамата еврокомисари - бившият - Меглена Кунева, и сегашният - Кристалина Георгиева.
От НДСВ вече заявиха, че Кунева е вероятен кандидат на тяхната партия. Лично бившият лидер на жълтите Симеон Сакскобургготски лансира нея.

Близо година след началото на управлението на кабинета на ГЕРБ, Бойко Борисов е одобряван от 64,7% от пълнолетните граждани, показва още изследването. Вътрешният министър продължава да има по-висок рейтинг от него - 68,5%, Вежди Рашидов е одобряван от 46,7%, Божидар Димитров – от 43,1%, Мирослав Найденов – от 42,4%, Николай Младенов – от 42,0%. Министрите, неодобрението за работата на които надхвърля одобрението, са Симеон Дянков и Тотю Младенов. Финансовият министър получава подкрепа от 34% и неодобрение от 48%, а социалният министър е одобряван от 27,2% и съответно неодобряван от 33,9%.

Българите имат най голямо доверие в полицията - 53% одобряват нейната работа, което е повече от одобрението за правителството и армията, показва още проучването, съобщи Лидия Йорданова, директор на НЦИОМ, цитирана от "Фокус".

Особено силна е подкрепата за действията на полицията сред симпатизантите на ГЕРБ, които най-тясно свързват с усилията на МВР успехите на своето управление. Избирателите на опозиционните формации също в голяма степен подкрепят работата на полицията, което показва, че за момента те гледат на нея като на гарант за националната сигурност.

Правителството е одобрявано от 46% от българите, а армията – от 42%. Доста по-критични са десните избиратели. 36% от симпатизантите на Синята коалиция имат резерви към управлението на ГЕРБ.

Според същото проучване въпреки че българите все повече обедняват, повечето от тях са оптимисти, че ще излезем от кризата.