Проф. Анна-Мария Борисова посети 127-мо училище "Иван Николаевич Денкоглу" по повод Деня на детето - 1 юни, и посъветва учениците как да се хранят, задължително да спортуват и да не проявяват любопитство към наркотиците. Тя попита децата дали пушат. Отговорът на една от ученичките беше, че има много строги санкции за тези, които пушат, и младите пушачи могат да бъдат изключени от училище, предаде КРОСС.

"Ако тази среща с учениците се проведе инкогнито, полезният резултат би бил по-голям. Тук има много телевизии, но аз няма да се изкажа ласкаво за тях, предпочитайте със сигурност компютъра пред телевизора, защото може да научите повече", изтъкна здравният министър, като подчерта, че не бива да се стои пред компютър повече от час на ден.

Тя разказа, че любимият й предмет в училище е бил биологията и сподели с учениците, че като малко момиченце е играла на въже.

От името на цялото училище петокласникът Кубрат помоли Борисова да върне лекарския и стоматологичен кабинет в тяхното училище. Първоначално тя отговори: "Разбира се!", но след това подчерта, че лекарите не са мотивирани да работят в училищата, защото работата е малко и заплащането е ниско.
"Ще проверя как точно стоят нещата и ще ви информирам чрез вашата директорка, защото едно е да желаеш, но каква е действителността, ще видим", допълни Борисова по повод молбата за зъболекарски кабинет.

В края на часа, поради липса на въпроси от страна на учениците, здравният министър на свой ред ги попита дали знаят кой е най-големият дефект на българина и сама отговори:"Това, че не пита, защото или си мисли, че всичко знае, или се притеснява, че ще зададе глупав въпрос".

По думите й титлата министър е временна - "днес я има - утре я няма", но от позицията си на доктор цял живот е работила за пациентите си.
"Убедена съм, че няма да бъда титулувана като министър, аз съм просто доктор", заяви пред учениците Борисова. 

Накрая на посещението си министърът разгледа бюфета, за да се информира какви храни предлагат там.
Малко преди да поеме поста, тя стана известна с това, че финансирала написването на детска песен, наречена "Млечна песен". Стиховете на Недялко Йорданов и в изпълнение на Богдан Томов, станаха хит в интернет:

Който пие всяка сутрин осем литра прясно мляко
Със петнайсет портокала, двайсет кисели млека...
Плодове и зеленчуци правят мускулите буци
и затова ти препоръчвам много ти да ги ядеш...