Четирите нови клинични пътеки ще бъдат публикувани в "Държавен вестник", съобщи по време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова, цитирана от БТА. Според нея, това е първата стъпка за запазване на болниците.

Тези клинични пътеки са източник на допълнително финансиране и за лечебните заведения, които са сключили по-малко клинични пътеки с НЗОК и имат проблем с оцеляването, заяви Борисова.

В министерството се изготвяли "индикатори за ниво на компетентност" за всяка болнична структура в страната по всички медицински специалности. Това, по думите й, е стъпка за изясняване на ситуацията с качеството на медицинските услуги.
Със заповед на министъра са сформирани комисии за изготвяне на областни здравни карти и национална здравна карта.

Няма да закривам болници, продължавам да поддържам казаното, обеща  Борисова. По думите й, в България има "свърхосигуреност с болници" и в същото време не стигали легла за долекуване и продължително лечение. В Европа легловата база е между 12 и 15% от общия брой болнични легла, а у нас няма такива, това е проблемът - нямаме такъв вид болници и трябва да ги създадем, посочи Борисова.

Реформатата в болничната система предвиждала да се промени структурата на легловата база. Страната ни имала нужда от около 27 000 - 30 000 легла за активно лечение. За една болница за активно лечение трябвали около 300 легла. Това може да задоволи потребностите на регион от около 100 000-150 000 души население, допълни Борисова.

По тази сметка на България са нужни около 90-100 болници за активно лечение. В България обаче легловата база варира от 50 до 1300, допълни министърът.

По-рано днес вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков призна, че здравеопазването има нужда от още пари. Според него 84 от сегашните клинични пътеки са надценени, а 214 - подценени. Министърът даде пример с пътека в областта на инвазивната кардиология, за която здравната каса заплаща 3518 лв., а реалната цена на услугата е 1349 лв. или близо три пъти по-малко.