Тази сутрин Полша поиска официално помощ чрез Европейската комисия. Първи се отзоваха Франция и Германия, които изпратиха по пет мощни помпи. Най-голямата от тях може да изпомпва 5400 куб. м вода на час - количество, достатъчно да напълни три басейна с олимпийски размери.

Центърът на полския град Краков бе наводнен от придошлата Висла, предаде ДПА. Нивото на реката достигна 957 сантиметра - най-високото от 40 години насам. Три моста бяха затворени, а водата застрашава музея Аушвиц-Биркенау. Хотел, посещаван от чуждестранни туристи, беше една от евакуираните сгради в Краков.

Градските власти наредиха затварянето на няколко от училищата, застрашени от наводнение. На други места из южна Полша, особено в Силезия, хиляди хора бяха прогонени от домовете си, докато пътищата бяха затворени, а мостовете бяха пометени от покачващите се води.

Междувременно има признаци, че нивото на придошлите води в Унгария и Чехия е започнало да спада.

Не само Европа обаче е в плен на лошото време. Един от най-сухите региони на планетата беше връхлетян от силен вятър и проливни дъждове - пустинята Атакама в Чили, беше покрита от сняг, съобщи Би Ти Ви.

За първи път от пет години насам в северните части на пустинята пада сняг. Бурята и обилната снежна покривка засегнаха живота в редица градове и прекъснаха работата на обсерваторията Паранал - една от най-важните световни астрономически лаборатории за изследване на Космоса. В региона вилняха още бурни ветрове и дъждове, които нанесоха щети на хиляди домове.
 
Вижте снимки от пороите в Полша