Това каза на пресконференция в "Лукойл Нефтохим Бургас" премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА. Той заяви, че това е една от мерките, които правителството е предприело за ограничаване на нерегламентираната продажба на горива. Преди месец шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов поиска да бъде променен закона и всички бензиностанции минат под контрола на Митниците и НАП заедно, тогава двете агенции ще си подават една на друга информация и ще се знае колко гориво къде отива и за какво се плаща.

Днес той бе на посещение в нефтокомбината, където заедно с президента на "Лукойл" Вагит Алекперов участваха в церемония по пускането в експлоатация на три нови инсталации. Премиерът каза, че е бил информиран от ръководството на "Нефтохим Бургас", че компанията има намерение да инвестира 1,3 милиарда долара през следващите години.

Борисов отбеляза, че това ще даде възможност горивата, които се произвеждат у нас, да бъдат изнасяни в съседни на България страни, като Македония, Сърбия и Турция.
Алекперов допълни, че така се полага началото на център за търговия на горива на дребно, където ще влязат и посочените три държави. Центърът ще бъде определящ за нашата политика, каза Алекперов. По думите на Борисов правителството подкрепя подобни инвеститори, които инвестират и реинвестират в страната и работят за опазването на природата и екологията.

От "Лукойл" посочиха, че към днешна дата инвестициите в модернизирането на завода надхвърлят 1 млрд. долара. Половината от тази сума е усвоена през последните две години. Реконструирани са и са построени редица производствени обекти в предприятието, внедрена е автоматизирана съвременна система за управление на технологичния процес. В резултат на тези програми преработката на нефт се е увеличила до 76,39%, а производителността на труда е нараснала шест пъти.