Това Меркел заяви пред германския парламент по време на дебатите за непопулярното решение на Берлин да отпусне 22,4 милиарда евро пари на германските данъкоплатците на Гърция.
Бундестагът обсъжда закона за отпускането на финансова помощ на Гърция.

"Нито едно решение не е възможно или ще бъде възможно без наше участие или против нас", заяви още германският канцлер, цитирана от АФП, на която се позова БГНЕС. "Цяла Европа гледа Германия", допълни тя.

Същевременно Меркел отхвърли критиките, че е бавила помощта за Гърция, заявявайки пред депутатите, че евентуално прибързване "би било контрапродуктивно", предаде АФП, цитирана от БТА. Ако Германия бе одобрила помощта за Гърция по-рано, то "това щеше да бъде контрапродуктивно", заяви канцлерът.

"Добрият европеец не е този, който оказва бързо помощ", а "който зачита договорите и европейското право, като допринася за запазване на стабилността в еврозоната", допълни Меркел.

"Длъжни сме да успеем и да предотвратим разпространението" на гръцката криза в Европа, заяви междувременно управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан в интервю за днешния брой на френския в. "Паризиен-ожурдюи", цитиран от Франс прес и БТА.

"Има рискове" от разпространение на гръцката криза и "всеки трябва да бъде изключително бдителен", допълва Строс-Кан.
Управляващият директор на МВФ отбелязва, че "Португалия (...) вече е на път да вземе мерки", а "другите страни са в много по-стабилна ситуация". Според Строс-Кан "няма реален риск за Франция, нито пък за Германия или другите големи европейски страни".

Управителният съвет на МВФ ще заседава в неделя, за да одобри спешен кредит от 40 млрд. долара за Гърция, информира ДПА. Заемът на МВФ е част от финансирaнeтo от 110 милиарда евро, договорени с ЕС и МВФ за Гърция, за да не изпадне в неплатежоспособност.
Първата част от помощта за Гърция се чака до 19 май, когато е падежът на 8.5 млрд. евро държавни облигации.