Според него бракониерите са изключително нагли престъпници, за които трябва да има затвор. Според настоящото законодателство, в момента бракониерството не е инкриминирано деяние, предаде "Фокус".

Бракониерът абсолютно е един най-обикновен крадец, който по нищо не се различава от другите, които обират – да речем трезори на банки или каквото и да е друго. Той е крадец. Кражбата се установява по същия начин, по който се установява всяка друга. Според мен бракониерството трябва драстично да се инкриминира в НК, както е например в средиземноморските държави", каза Недев.

Той уточни, че се подготвя промяна в Закона за рибарството и аквакултурите, която ще стане факт в края на годината.

"Поправката в НК обаче е крайно наложителна, защото тези хора, освен че са крадци, вредят на популацията и на размножаването, а в края на краищата изпълнителната агенция от името на държавата зарибява всяка година за 400 – 800 хил. лв. Получава се така, че всеки един бракониер краде от държавата и вреди на популацията на видовете”, обясни още Недев.

Той разказа, че преди няколко седмици при проверка на язовир Ивайловград, един от малкото останал с риба в България, земеделският министър Мирослав Найденов е обявил намерение пред медии и депутати от управляващото мнозинство за промяна в закона. Хасковският депутат от ГЕРБ Иван Петров поел ангажимент за вкарването на текст, който да инкриминира бракониерството.