Затвор заплашва рибарите бракониери

Наказание лишаване от свобода от 3 до 8 години да бъде заложено в Наказателния кодекс за бракониерство във водоемите, предлага директорът на Изпълнителната агенцията по рибарство и аквакултури Явор Недев.

Обратно в новината

Коментари - Затвор заплашва рибарите бракониери | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не ви трябват подписки. Ще се случи и ще ви кажа защо. Ето този абзац: "в края на краищата изпълнителната агенция от името на държавата зарибява всяка година за 400 800 хил. лв." Искам да ви кажа, че до момента се отделяха в десетки пъти по-малко от тези определени средства и това е причината никой да не се е засилил. Да, обаче сега Министерството има намерение, това да стане реален факт и точно затова мерки ще се вземат.

Имам по-добра идея. Ако бракониера е хванат да трепе рибата с ток - на електрическия стол; с вар - съответната манджа. Най-лекото наказание да е обесване с мрежа на центъра на селото за назидание. А за свинете по-бреговете - 1 месец затворени в свинарник при прасетата, за да им дойде акъла!

Бракониерите определено са крадци. Но последните 20 год. в България крадците не се преследват. Както не се преследваха до скоро крадците на коли. Крадците на ДДС и крадците на хора. ББ се опитва да направи нормална държава от едно свърталище на крадци. Ще успее ли или крадците ще го изядат?

Като почнат разни малоумници да предлагат срокове затвор! В българия толкова се лежи за убийство! Не знам тоя явор ли е или друго дърво ма се е зел много на сериозно! Айде спрете се бе!

Язовир Ивайловград е пример за бракониерството в големи мащаби откакто го помня - почти 40 години. Не съм сигурен, че там има много риба. Навремето имаше, но първо изчезна харамията/распера, туй като живее на повърхността и лесно попада в мрежите. Сега е останал е малко сом ( почти унищожен от кльонгажиите ) и дребна риба която се ражда така или иначе всяка година. Никой не успя да спре бракониерите през комунистическо поради това, че милиционерите бяха сред тях. Още тогава се продаваше рибата по ресторанти из цялата страна. Последните 20 години е още по-страшно. Ще трябва да се приложи груба сила за да се спрат безобразията, някой от бракониерите са агресивни и въоръжени. За тях това е бизнес и прехрана и всеки, който им пречи им е враг. Язовирът е дълъг около 25 км и са нужни лодки, че даже и малък хеликоптер за охрана. Нужно е промяна в манталитета и организирано настъпление на държавата срещу бракониерите - горски, полиция, данъчни, съд. Само така може да има резултати срещу най- големия жищник - човекът. А ако знаете само как се ловува там...........друга болна тема

наи на края доживяхме и това!!!!!браво *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Ха ха. По голяма наглост няма, ами че те от аквакултури охраняват бракониерите. Министърът е или глупак или се прави на такъв. Охраните гонят обикновените хора за билет, който се издава по най-трудния и безумен начин и в остналото време бракониерстват или съдействат. Боже каква тъпотия. Всеки голям град пълни ресторантите си от такава риба. На площада в селото до язовира да отидеш ще ти кажат всичко, министърът и правителството сигурно ще измислят операция "Каракуда".

рибарите крадци пък депутатите светци че и 8 години браво имате ли идея какво е да извадиш 1 км мрежи .

рибарите крадци пък депутатите светци че и 8 години браво

...в допълнение, знаят ли тука разни "защитници" каква риба си купуват и ядат от магазините. Бракониерства се в язовири и реки които за мръсни, даже отровени. Скоро изнесоха информация, че язовир Тополница (Пазарджишко) е със съдържание на арсен 100 пъти!!! над допустимото. Нали се сещате, че там също мангали и мутри дерат всичко що плува. Да ви е сладко.

Време беше !!!

Тази цялата тема си е пълна порнография и просташки изказвания!Имало риба в язовир Ивайловград!Някой от тези,които пишат статията,ходили ли са по брета на язовира,за да видят,че брегът е побелял от кости на изхвърлени НЕ ПАЗАРНИ РИБИ!!!!Бракониерите хвърлят мрежите привечер,цяла нощ ядът и пият ,купон,а на сутринта от мрежите ,се прибира само търговската риба,а другата се изхвърля и затова е побелял брегът от кости на изхвърлена риба!Почти няма дърво,без отрезано завързано за него въже от мрежа!Дори посред бял ден,бракониерите с моторни лодки и километри мрежи си работят и НИКАКЪВ КОНТРОЛ И САНКЦИИ!КОРУПЦИЯ!Порнография е да се дава за пример точно язовир Ивайловград!Там е място забравено от бога и всякакви закони!Там мутрите изкараха тонове риба и никой не ги пипна с пръстче!ВСИЧКО Е ПОРНОГРАФИЯ!

Абе що сте зажалили бракониерите-щели да си пекнат рибка,па за това -затвор.Недев говори за ОРГАНИЗИРАНИ групи от хора,мародерстващи денонощно.Я оставете циганите на мира-те не са толкова опасни.Говорим за хора километри мрежи ,по няколко лодки и мотора,високочестотни уреди за ток,огромни фризери и канали за дистрибуция на уловената риба.Войната в момента е много ожесточена-ИАРА с малобройните си рсурси вади бракониерските мрежи,гадовете си купуват нови и ги залагат,ИАРА ги вади веднага и ще видим кой ще издържи.Затвор за бракониерите!!!

Не мога да коментирак размера и вида на наказанието за бракониерство. мисля че едно несъразмерно тежко наказание за бракониер може да стане неприложимо. Но съм категорично "ЗА"ефективно тежко наказание. Защото риба не остана във водоемите. Знам случай когато простаци- бракониери довлякли от Русе на езеро Скалица 5 квт. агрегат за ток да трепят рибата. А мутри изпуснаха малката Скалица да изловят раците и рибата и да я продават на морето.За мръсотията, която оставят след себе по водоемите тези варвари,не е за говорене. И пак никъкви санкции. Ако има постъпления от финансови средства събирани от такси за риболов, става дума за дневни такси и от глоби и присъди може и охраната ше бъде по ефективна. Иначе след време ще ходим на риболов само да "къпем" червеите във водата. На слука!

Правителството реши - условна присъда за 300 000 укрити данъци. Колко риба трябва да се улови над тази цена за реален затвор????? Дали уловените 2-3 кг. бракониерска риба са равни на 300 000 укрити данъци??? просто малоумна идея, с която ще напълним затворите, че да няма място за "нашите хора" /истинските престъпници/

Не само затвор, смъртна присъда ако може. Ето тава са престъпниците на България. Една риба-една година затвор.Идиоти, чудят се какво да измислят копелетата на Отворено общество

Ами да, напълнете затворите с рибари, за да няма място за истинските престъпници. Вече се чудите как да скривате престъпниците и кого да набеждавате за престъпник.

не за рибари, а за бракониери става въпрос! И аз съм с двете ръце "ЗА"

Абсолютно подкрепям това предложение - трябва да се опазва рибното богатство, иначе ще стане лошо!

Някои си нямат работа и си търсят. В България има над един милион цигани, които трябва да са в затвора, а сега закон за българин сложил една кукичка в повече.

Аз само да добавя има и толко милиона крадливи българи също за затвора а и не само цигани и българи... Както и Бойко каза където и да бръкнеш само за кражби става дума .

защо когато риболова е забранен концесионерите на язовири продължават да хвърлят мрежитси?Защото това се случва на язовир ОВЧАРИЦА

абе хора,подобен закон за наказание е повече от необходим! даже нуждата от него е крещяща а наказанията никък не са големи! гледам обаче че някои от вас още при"нероден петко"почват да изказват мнения,какво трябвало и какво не! вие знаете ли каква касапница е по язовирите ни от десетилетие насам и че незаконния риболов,че и лов даже е индустрия за някои и начин не само на прехрана а и на абсолютно незаконно,трупане на богатство! имам къща до язовир "пясъчник" и от години наблюдавам как най-безцеремонно,всеки ден и нощ се разпъвар стотици метри мрежи и никой не си мърда пръста да спре това безобразие! даже в цялата "игра" са включени и хора работещи в лесничействата и охраната на язовира! с две думи,цяла мафия! този язовир е посещаван ежегодно от почти милион хора,почиващи,рибари и любители на прекрасната природа там, но вече освен на природата,посетителите са свидетели на безсрамно бракониерстване през цялото денонощие!!!!!! е,трябва ли подобно нещо да продължи и трябва ли подобни крадци на природното "богатство" да си веят байрака за метка на читавите граждани и на гърба на държавата???? друг е въпроса че от страна на държавата не се опражнява НИКАКЪВ контрол и подобни своеволия,поне на въпросния язовир,няма как да бъдат спряни а и самите бракониери,няма от какво да се притесняват! мисля че най-напред трябва,незабавно да се повиши до максимум контрола на подобни обекти и след това,да се налагат жестоки санкции защото нали знаете оная поговорка за баницата!? дано този форум го четат и служители отговарящи за контрола на язовирите и незабавно да пратят проверяващи на "пясъчник" и ги уверявам че ако съвестно си вършат работата ще им трябва автобус за арестанти и дебел кочан за актове защото бракониерите са адски много и са там денонощно! сега след няколко дни предстои забраната заради размножителния период на рибата и на "пясъка"започва касапницата! дано се вземат своевременни мерки!!!!!

Това добре за наказанието ама ако контрола е както досега... само си чешат езиците

като чета тази новина се замислям,на кого е тази държава и защо не предложите да ги гърмят бедните хорица за една риба.Хем ще изчистим браконерите и по-вече ще има за службарите

И ти сигурно си от тези "бедни" хорица.

Да, трябва да се определи наказание, но не по-строго от наказанието за кражба и нансяне на вреди в размерите. И все пак е добре да има някакви смислени граници, не може човек с 1 въдица да го вкарват в затвора, текущите глоби са си напълно адекватни.

Ако под термина "бракониер" се разбира човек хванал тлъсто парче земя край морето чрез заменка, или е уловил в мрежата си чужда недвижима собственост посредством фалшиви документи, аз съм твърдо не само за затвор но и за бесилка. А риба е имало преди хората и ще има и след тях.

Крайно време е. и за тия дето унищожиха горите и дивеча и рибата, до там ни докараха , че вече на каракуда да се радваме

крайно време е тези вредители да се сложат на прицел! само да не стана пак, пробаций , гаранции и снизходителности.

Има бракониерство и "бракониерство"-нима всички случаи ще се третират по един и същи начин?Ами мафиотските сделки с язовири и незаконно завладяване от мутри? Нима са бракониери хората които в допълнение на излета сред природата рекат да хвърлят една въдица колкото да си опитат късмета и я хванат нещо ,я не ?За бракониери трябва да се считат само тези които напълно комерсиално практикуват риболов в търговски количества или унищожават рибата по непозволен начин и време. Защо не се криминализира незаконната сеч и то не на няколко наръча дърва за огъня а от организирани групи и дори с техника .

Твърдо съм ЗА за такъв закон! Крайно време е тези с мрежите и бомбите да идат в затвора. От такива бракониери човек не може да си направи кефа да хване някоя риба с въдицата. Най-после нещо смислено! Дано по-скоро го приемат!... Трябваше да се направи по- рано. В много реки рибата чувствително намаля. Абсолютно безнаказано се хвърлят мрежи и се използуват разни генератори посред бял ден! Тези които браконуерствуват, не го правят, да си нахранят децата си, просто са разни малоумници, които вземат поредните 300-400 лева по лесния начин!... А бе те доказани убийци не могат да вкарат в затвора, та бракониерите ли ? И за убийство дават няколко месеца или условна присъда!... Това просто е поредната тъпня. Циганите преживяват цял живот от обири и кражби и никой не ги закача! А за едно рибе ще те вкарат 8 години в затвора! Съвсем оглупяват законотворците ни! Достатъчно е да се налагат СОЛЕНИ глоби! И то ефективно! Когато те ударят по джоба, и то неведнъж, ще се позамислиш!...

Твърдо ДА, даже е много късно, рибата изчезна от почти всички язовири. В язовирите в Шуменско няма риба. То и свободни язовири няма. Само дето ги плащаме тези билети.

"размножаването, а в края на краищата изпълнителната агенция от името на държавата зарибява всяка година за 400 800 хил. лв." Нека държажата не се изкарва толкова съвестен зарибител защото тези пари идват не от ДЪРЖАВАТА а от будалите като мене които всяка година дават по 25 лева за риболовен билет. В статията за споменати 800 хил. лв което прави около 32 000 билета, което ми се струва че е много по-малко от реално продадените билети. Логично би било на сайта "Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури'' да вежда къде и колко язовира за зарибили през предходната година и колко зарибителен материал са вложили та да има смисъл следващата годиан пак да си купя билет. И не мислят ли чиновниците от ИАРА че е крайно време да публикуват на сайта си периода на новия забранителен сезон и рарешените места за риболов защото току виж всички рибари сме се оказали бракониери заради немърливостта на някой чиновник от ИАРА.

-Соко коега...идва и техния ед

Крайно време беше. Наистина са изключително нагли. А да не говорим, че избиват всичко живо. И не е вярно, че го извършват от глад, вършат го от чувство за безнаказаност, целенасочено и нагло изтребване.

"размножаването, а в края на краищата изпълнителната агенция от името на държавата зарибява всяка година за 400 800 хил. лв." Нека държажата не се изкарва толкова съвестен зарибител защото тези пари идват не от ДЪРЖАВАТА а от будалите като мене които всяка година дават по 25 лева за риболовен билет. В статията за споменати 800 хил. лв което прави около 32 000 билета, което ми се струва че е много по-малко от реално продадените билети. Логично би било на сайта "Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури'' да вежда къде и колко язовира за зарибили през предходната година и колко зарибителен материал са вложили та да има смисъл следващата годиан пак да си купя билет. И не мислят ли чиновниците от ИАРА че е крайно време да публикуват на сайта си периода на новия забранителен сезон и рарешените места за риболов защото току виж всички рибари сме се оказали бракониери заради немърливостта на някой чиновник от ИАРА.

всичката мара втасала,само до бракониерите опряла..........

Дето ще лежиш 8 години за една кофа риба - дали като дойде горския няма да го удавиш в язовира ???? дали 8 години за шарана или 10 за горския - все тая ще стане.... баси простите чиновници

На един Ице Д......в от Кюстендил, трябва да му дадат 800 години за обезрибяването на цялата област.

Съгласен съм единствено ако става дума за някви много редки или ценни видове. Ама да обявят детето ти за бракониер - щото лови каракуда в язовира- който по незнайни от закона начини се стопанисва от няква мутра ... В тоя случай затвор за мутрата !!!

Против ! Достатъчно е да се събират солени глоби. Безобразие е да се води криминално престъпление това , че някой решил след излет сред природата да си пекне рибка. Голяма работа. Ами по същата логика да инкриминираме и возенето без билет. Забравил си да си перфорираш билетчето - 5 години затвор !? Малко реализъм господа ! Виждам все по-сериозни напъни да се превърне страната в затвор. Спазвайте човешките права ако обичате. Ако не обичате ще намериме такива , които ги спазват.

като гледам кой се е нагърбил да вкарва поправката, мисля че просто ще се нагуши от лобито и нищо няма да стане! стигас тия рушветчии, не останаха свестни хора вече, а рибата си заминава!!!

и аз сьм твьрдо за затвор но над 10 г.

На яз.Огоста бракониерската база/масивна постройка на два етажа/граничи с вилата на областната управа.

краино време е да направят нещо, че то вече риба не остана всичко изтровиха,унищожиха с ток или хващат с мрежи и то посред бял ден а горските дори ги пазят какво да ви кажа смотана даржава сме

Эатвор но до животен,браконерите.

Такъв закон трябва и против бракониерите в гората, които стрелят по животните. Аман от тумбаци, дето са се все ненаяли.

а този смел борец против бракоаниерите,ще вкарва ли в затвора и циганите,които на 98%са бракогиери.и аз съм за по строги мерки,но да са за всични

браво-- така трябва- Разни хитреци ще пе4елят без да работят- кой им дава това право--

Много правилно. Отдавна трябваше да се сетят!

А бе, те доказани убийци не могат да вкарат в затвора та бракониерите ли ? Голям смях.

Трябваше да се направи по- рано. В много реки рибата чувствително намаля. Абсолютно безнаказано се хвърлят мрежи и се ползват разни генератори посред бял ден. Тези които браконерстват не го правят да си нахранят децата, просто са разни малоумници които вземат поредните 300 400 лева по лесния начин.