В петък трябва да е готов докладът по отношение на цялата схема в енергетиката и в понеделник ще бъдат представени решенията по случая, отбеляза Борисов, цитиран от БТА.
Нарушенията ще бъдат предадени на прокуратурата и ще бъде поискана проверка на цялата схема.

По думите на Борисов информацията досега е, че Националната електрическа компания (НЕК) купува от всички ТЕЦ, ВЕЦ и АЕЦ електроенергия на цена от 90 лв. за мегаватчас и я продава на електроразпределителните предприятия на цена от 88 лв. От своя страна те я продавали на крайния потребител по 146 лв.
Навсякъде по света енергийните компании са на плюс, а тук е на минус, коментира Борисов.

Не можах да разбера защо са дадени (продадени)  ЕРП-та , никой не можа да ми отговори кое е наложило да сложиш посредник по средата между държавната централа и българския гражданин, коментира Борисов, цитиран от БГНЕС. Купуването на 90 лв. и продаването на 88 лв. - това ще бъде прекратено, каквато и да е цената. Така той отговори на въпрос дали се обмисля възможността за разтрогване на приватизационните договорите с трите електроразпределителни дружества.
Той допълни, че ще предаде договорите за продажба на прокуратурата и "който ги е подписал, да си носи отговорността", цитира го "Дневник". И ДКЕВР носи отговорност, смята премиерът, тъй като крайните цени ги давал държавният регулатор.

НЕК е пред банкрут, над 1 млрд. са задълженията й, която по думите на премира, казани в средата на миналия месец, е "точена, източвана в знайни и незнайни проекти". Подписани са много договори без да бъдат гарантирани със средства от държавния бюджет, посочи още тогава Борисов.

Вчера Борисов съобщи, че докато е формирал правителство миналия юли, осем месеца предсрочно, са били сключени 5-годишни застрахователни договори за държавните енергийни компании.