"Може би причината за това е липсата на традиции относно подписването на такъв вид брачен договор. Може би имат някакви предразсъдъци относно това да подписват някакви договори, по-скоро емоционални, да се обвържат по този начин”, смята Силва Крикорян от Агенцията по вписванията Варна, цитирана от bTV.

Най-често семействата се договарят за това кой имот на чие име да бъде и да остане негова собственост след евентуална раздяла. Уговарят и издръжката. Има обаче и по-странни клаузи - да запишат кой ще плаща сметките вкъщи и кой ще заделя повече за образованието на децата, а по света дори се договарят колко пъти в седмицата съпрузите ще вечерят заедно.

У нас най-често под брачен договор се подписват по-заможни хора, особено, ако мъжът е по-възрастен и по-богат. Александър Ганчев е заверил три от брачните договори във Варна. "Тези случаи, които аз имам, са много малко и се отнасят по-скоро до лица, които имат вече втори или трети брак, биха искали да уредят отношенията си така, че да не се случват подобни неща, които, може би, са им се случили в предходните усложнени имуществени отношения при развод. Обикновено са насочени към това да уредят децата си”, пояснява нотариусът.

Юристите казват, че хората все още не са наясно с възможностите на брачния договор и дори не правят консултации. Друго обяснение е, че в кризата не им се дават излишни пари за адвокати и нотариуси.