Бизнесменът е подсъдим за неправомерно приспаднати 16 781 960 лева от ДДС, за което законът предвижда наказание от 3 до 8 години лишаване от свобода.

Бизнесменът Христо Ковачки имал слаб интерес към фирмите си, но понякога се обаждал, за да пита как върви работата и как върви производството на кашкавал в мандрите му. Това разказа пред Софийски градски съд търговският директор на магазините от верига “Европа” Гергана Дончева, цитирана от "Всеки ден".
“Г-н Ковачки е много зает човек и не се е занимавал с фирмите. Разбира се обаждаше се, питаше как е работата, как върви кашкавалът”, каза Дончева.

Тя е търговски директор на три от предприятията на Ковачки - ЕТ “Щайн - Христо Атанасов”, “МАХ-2003” ЕООД и “Данесто” ЕООД. Трите фирми се занимават с производството на млечни продукти, предимно кашкавал и търговия в големите хранителни вериги, включително и личната търговска верига на Ковачки - “Европа”.

Според прокуратурата фирмите са продавали помежду си машини и оборудване, а държавата им е възстановявала ДДС.
Пред съда Дончева обясни, че са купували много машини, които се използват и в момента са в експлоатация. “Всички документи се обработваха от съответния счетоводител”, разказа още Дончева.
От показанията й прокуратурата не успя да установи дали е имало фиктивни сделки с машини и оборудване.

Показания пред съда дадоха и още четирима свидетели, които са служители във фирмите на Ковачки. Нито един от тях не уличи шефа си в нещо нередно.

Данните на прокуратурата показват, че Ковачки е извършил престъпленията посредством четири фирми - ЕТ “Щайн - Христо Атанасов”, “МАХ-2003” ЕООД и “Данесто” ЕООД, които са еднолична собственост на Ковачки. Последната фирма е “Ню партнерс” ЕООД. Дружеството има капитал в размер на 5000 лева, чийто едноличен собственик пък е фирмата “Ел Ем Импекс” ЕООД, която отново е собственост на Ковачки.

В десет последователни дати от днес до края на април ще бъдат разпитани всичките 71 свидетели по делото, като за всяка дата са призовани по 7 души, които ще трябва да изяснят обективната истина за това как точно бизнесменът е успял да източи ДДС.

Днес обаче се оказа, че двама не са открити на посочените от тях адреси, въпреки че са били редовно призовани, съобщи БГНЕС. Тони Николов и Васил Лозанов ще бъдат принудително доведени в съда на следващото заседание, решиха магистратите. Двамата ще бъдат и гломени за неявяването си днес.