В подкрепа на решението гласуваха 106 депутати, против бяха двама, а се въздържаха 13 народни представители, предаде БТА.

В подкрепа на решението гласуваха депутатите от ГЕРБ, "Атака", Синята коалиция и независимите. Двама от ДПС гласуваха "против", а останалите от групата и представителите на Коалиция за България - "въздържали се".

Предложението бе внесено от лидера на РЗС Яне Янев и група народни представители. Решението засяга експлоатационната и строителна дейност, както и действията на разпореждане със сгради, поземлени имоти, земеделски земи, гори и движими вещи, за които има постановени решения за признаване и възстановяване правото на собственост или са дадени като обезщетение на царските наследници.

Предвиденият мораториум ще действа до приемането на специален закон.
Лицата, които се намират във владение или държане на посочените имоти и вещи, са длъжни да полагат за тях грижата на добър стопанин, в противен случай носят отговорност за вреди, е записано в решението на депутатите.

"Престанете да превръщате българския парламент в съд, защото не е съд. Българският парламент е законодателен орган", каза преди гласуването депутатът от ДПС Четин Казак, цитиран от "Фокус". „Ако държавните органи не успяват да накарат собствениците на гори да спазват закона, това е друг въпрос. Но не може НС да изземва техните функции”, коментира той.

Димитър Чукарски от РЗС обаче отговори, че с връщането на тези имоти държавата търпи вреди. Той призова да се наложи мораториум и след това да се търси справедливо за българския народ решение на казуса.

Заместник-председателят на ПГ на КБ Михаил Миков обяви, че те ще се въздържат при гласуването на това решение, защото няма яснота какви са спорните имоти. Той каза, че това решение ще има не само политически, но и правни последици.  "Ако се окаже че някой от тези имоти е придобит на законно основание, може да се заведат искове за вреди и пропуснати ползи, каза Миков.

РЗС подготвя закон за статута на царските имоти, съобщи по-късно на пресконференция лидерът на партията Яне Янев. С този акт ще се регламентира как точно имотите да се изземат от Симеон Сакскобургготски и да се върнат на държавата. Според него пазарната стойност на всички имоти и гори е около 500 млн. евро.

"Сакскобургготски е злоупотребил със служебното си положение и при груб конфликт на интереси сам е внесъл като премиер предложение на заседание на МС да се обсъди деактуване на имоти от публична в частна държавна собственост. Сред имотите, които са върнати по този начин, е дворецът "Врана", "Царска Бистрица", къща в село Баня", заяви Янев.