Решението на съда е от днес и е окончателно. С него магистратите от ВКС отменят ефективната присъда, постановена на Стависки от Бургаския апелативен съд за катастрофата на 5 август 2007 година, при която загина 24-годишният Петър Петров, а Мануела Горсова бе тежко ранена.
Наказанието на шампиона е - 2,5 години условно с 5 години изпитателен срок, уточниха от ВКС. На родителите на Петров Стависки е осъден да плати по 100 000 лева, а на Мануела Горсова - 90 000 лв. Той вече изплати 80 000 на момичето, което все още е в тежко състояние.
Фактът, че Стависки не е осъждан и размерът на определената санкция в настоящия случай правят задължителна преценката за условна присъда, се казва в мотивите на ВКС, цитирани от БТА. Според върховните магистрати Апелативният съд в Бургас не е оценил адекватно и стремежа на подсъдимия да компенсира понесените от пострадалите неимуществени вреди с изплащането на значителни суми преди задължението му да е определено с влязъл в сила съдебен акт. Обществените настроения не бива да имат решаващо значение в процеса на индивидуализация на наказанието на плоскостта на начина на изтърпяването му, тъй като те са фактор извън тези, които законодателят е предвидил НК, са написали съдиите. Прилагането на условното осъждане с максимален изпитателен срок не противоречи и на целите на генералната превенция. Не би могло да се очаква, че наказание, чиято строгост надхвърля необходимото за поправяне на осъдения, ще въздейства възпитателно и предупредително върху останалите членове на обществото. Идеята за санкцията единствено като назидание за останалите членове на обществото е чужда на българската наказателна система, мотивират се още магистратите.
"Защитата, в мое лице и в това на адвокат Явор Нотев, сме дълбоко удовлетворени от решението на върховните магистрати. Намираме, че същото е справедливо и е в пълно съответствие с всички събрани по делото доказателства", това каза адвокат Росен Кожухаров, цитиран от БГНЕС.
Изненадващо на заседанието на ВКС на 15 април прокуратурата се отказа да настоява за ефективна присъда срещу Максим Стависки и поиска условна. Държавният обвинител коментира, че подсъдимият е световно известна личност, постигнала това със своя труд и е представил успешно България пред света. По думите на прокурора шампионът има отлична трудова характеристика. Освен това той има отлично процесуално поведение – признал се е за виновен, съжалява за стореното и е възмездил близките на пострадалите преди да влезе съдебното решение в сила.