Това съобщиха за БТА от кризисния щаб към Министерството на икономиката и енергетиката. В щаба се наблюдават 330 предприятия, а данните са към 17.00 ч. в понеделник.
Декларираната от фирмите дневна загуба е 13 982 202 лева. От щаба уточняват, че не всички от наблюдаваните компании са декларирали загубите си.
Около 35 % от предприятията са засегнати 100 % от спирането на доставките на руски газ през украинска територия по данни на Българската търговско-промишлена палата. Пред Агенция „Фокус” председателят й Божидар Божинов заяви, че в тази ситуация всички предприятия са засегнати в различна степен.
„Въпросът, на който в момента трябва да си дадем отговор, е – могат ли да се търсят някакви компенсации, не какъв е начинът, по който да ги търсим. За голямо съжаление констатирахме, че не могат да се търсят компенсации от предприятията в момента при договорите, които са подписали, при законите, които съществуват в България”, каза Божинов.
По думите му – ако фирмите не могат да търсят компенсации, те няма интерес да излагат данни какви са техните загуби, ще спрат ли да работят или не, защото това е търговска тайна и по този начин ще бъдат злепоставени пред своите контрагенти.
„Ние ще отправим към правителството конкретни искания и ще чакаме то да ни каже какво ще направи за съществуващите предприятия – дали не могат да се ползват ресурси от други източници, както например при бедствия”, каза председателят на БТПП.
По думите му един от основните въпроси е монополът на доставките, който е учреден със закон.
Попитан, кой ще плати загубите за милиони, той каза: „На този въпрос никой не може да отговори понеже се очертава, че никой нищо няма да получи, а има само обещания, които пуснати в една съдебна или друга процедура ще се проточат доста време, докато изчезнат предприятия и забравим за какво става дума. Както виждате, за индустрия почти не се говори, а всеки говори за парно отопление. Поне да вземем мерки при повтаряне на тази ситуация, да не бъде същият резултатът”, коментира Божинов.