Председателят на клуба Атанас Зафиров припомни на пресконференция, че делото срещу лидера на ГЕРБ е заведено през юни по повод изказването му, че „в БСП всички са без морал”. Борисов заяви това месец по-рано по повод кмета на община Ветрино - Георги Андреев, който бе приет за член на БСП, но спечели местните избори, издигнат от ГЕРБ.
Решението на Комисията за защита от дискриминацията е за налагане на административни мерки, за отстраняване на вредните последици от нарушението. Комисията предписва „Бойко Методиев Борисов да публикува за своя сметка извинение за горепосочените изявления и диспозитива на настоящото решение във вестник „24 часа” и електронното издание на информационна агенция ”Фокус”. Още се постановява на основание Закона за защита от дискриминацията столичният кмет да се въздържа от подобни изявления, "засягащи честта и достойнството на личността по признак политическа принадлежност”.
Комисията определи 15 дневен срок за изпълнение на решението, като Борисов трябва да я уведоми за изпълненията на предписанията. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14 дневен срок. Това обаче не спира изпълнението на наложените принудителни административни мерки.
Бойко Борисов обаче заяви, че няма да се извинява на БСП за изказването си.
„За съжаление аз мислех, че тези хора се шегуват, но пък сега истински се радвам да разбера, че дискриминирам Комунистическата партия. След 47-ия конгрес считам за нужно да я наричам така, защото тя в голямата си част на нейното съществуване е Компартия. Радвам се, че съм могъл да дискриминирам тези хора, които са нанесли непоправими щети на стотици хиляди българи, включително и на моето семейство, когато са екзекутирали дядо ми. Съжалявам, че има комисия, която може да отсъди в полза на комунистите за обида, че нямат морал. Това е безспорно, че те нямат морал. В противен случай те не биха се съюзили нито с монарха, нито с ДПС, тъй като именно те извършиха Възродителния процес срещу тези хора”, заяви Борисов пред Фокус.
По думите му - комисията би трябвало да се занимае с всички жертви в концентрационните лагери по време на управлението на тази партия. „Ако аз съм им нанесъл морална обида, то те са убили хиляди хора, хиляди хора са безследно изчезнали. Не само, че няма да им се извиня, а и се чувствам горд пред паметта на дядо ми и на загиналите в борбата с комунистите. Горд се чувствам, че тези хора дори за миг са почувствали дискриминация, каквато ние сме чувствали през целия си живот от тях”, заяви още лидерът на ГЕРБ.
Според него за обективността на тази комисия ще се съди, след като се види какви решения ще произнесе, когато "всички заведем жалби заради фразата „Здравейте циркаджии”.
Борисов имаше предвид думите на премиера Сергей Станишев по повод членове на ГЕРБ, които му връчиха символична заповед за уволнение.