Самоубийствата са сред трите основни причини за смърт при хората на възраст между 15 и 35 г., твърди доц. Лиляна Цонева-Пенчева от Националния център по опазване на общественото здраве, съобщи zdave.net.
Статистиката показва, че в България през 2007 г. близо 22-ма души на 100 000 са се опитали да сложат край на живота си.
"Самоубийствата, чийто мотив е някакъв семеен или социален проблем, са всъщност вик за помощ и надежда, че някой ще обърне внимание на страдащия", коментира психиатърът д-р Христо Хинков. Спред него именно близките са тези, които биха могли първи да предотвратят едно самоубийство, защото то никога не идва спонтанно. По думите на специалиста изключително важно е хората да бъдат по-наблюдателни и при определени признаци за депресия да търсят лекарска помощ.
"Общопрактикуващите лекари също би трябвало да имат роля при превенцията на самоубийства. Те трябва да бъдат обучени и при повишен риск да пращат пациента при психиатър", категоричен е Хинков.
За да бъдат предотвратени самоубийствата, през 2000 г. в страната ни стартира проект за превенция. Неговият координатор доц. Лиляна Цонева-Пенчева коментира, че в резултат на предприетите мерки през 2007 г. случаите на самоубийства са намалели значително. През 2000 г. те са били 1500, а през 2007 г., тяхната бройка е спаднала до 900. За тези шест години, през които е действала програмата, са обучени десетки специалисти. Проведени са обучения и на семейни лекари и дори на учители. Въведена е система за отчитане на опитите за самоубийства, което е нещо ново за Европа.
За да продължи обаче стопяването на негативната статистика е необходимо програмата да бъде продължена. Подготвя се нов проект, чиято основна цел е укрепването на психичното здраве на цялото население. Негови изпълнители освен МЗ ще бъдат Министерството на отбраната и МВР. Като приоритетна целева група за превенция са посочени учениците на възраст между 10 и 18 години. Проектът е внесен в здравното министерство преди няколко месеца и все още чака одобрение.
Доц. Лиляна Цонева-Пенчева коментира, че ако проектът не стартира скоро, има опасност целят труд, хвърлен досега по програмата за суицидна превенция 2000-2006 г., да отиде на вятъра.