Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. На двудневното заседание на Съвета на ЕС, което се провежда в Брюксел, Барозу предупреди, че стремителното нарастване на цените на храните и горивата създават “нов вид бедност“.
В изказването си рано тази сутрин председателят на еврокомисията подчерта, че Европа трябва да предложи реална помощ на хората, които страдат от това най-голямо повишаване на разходите за храна и енергия.
Барозу каза още, че ЕС трябва да увеличи хранителните помощи за бедните и прикани правителствата да отпуснат временни целеви субсидии на засегнатите от ценовия скок. Премиерът на Словения Янез Янша, чиято страна е ротационен председател на съюза до 1 юли, каза, че тези идеи вероятно ще бъдат одобрени от лидерите на ЕС на форума в Брюксел, който приключва днес.
Италия стана първата страна в Евросъюза, която представи пакет от мерки за смекчаване влиянието на цените на петрола върху гражданите и понижаване цените на горивата, въвеждайки така наречения “данък Робин Худ” върху печалбите на петролните компании. Това съобщи “Уолстрийт джърнъл”, цитиран от Фокус. Приетите мерки са свързани с проектобюджета на страната и са предназначени за контрол на бюджетния дефицит.