Вътрешният министър уточни пред журналисти, че не е сигурен дали "мероприятията" са се изразявали само в подписването на предупредителни протоколи, или са прилагани и СРС-та, предаде БТА.

Повод за коментара му бяха думите на председателя на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС ген. Атанас Атанасов, който обяви вчера, че 300 дни са подслушвани и следени участници в протестите срещу "кабинета Орешарски". По думите му това е акция на МВР, ДАНС и ДАТО.

По неофициална информация разработката е с името "Червеи".

Вучков коментира, че за него като гражданин и като политик няма съмнение, че мероприятия е имало по отношение на протестиращите на територията на цялата страна, включително и от службите, предаде "Фокус".
Според него преди всичко трябва да има охранителни мероприятия, но не други.

"До края на следващата седмица ще бъде готов доклад от проверка за това дали протестиращите са били подслушвани", каза още министърът.

Вучков се впечатлил как предшественикът му Цветлин Йовчев, по време на КСНС, е представил данни за съотношение между спонтанно и мотивирано протестиращи, предаде БТА.

По думите му вариантите са два - или някой е следил протестиращите, или някой е написал в доклада данни, за които няма емпирична база.

Министърът каза още, че в дирекция "Сигурност" на МВР са установени много нарушения, някои от тях свързани и с използването на СРС-та, без да уточни дали става дума за протестиращи. По думите му текат дисциплинарни производства и има предложения за наказания на служители.

Изпратен е сигнал до бюрото за контрол на СРС.
Констатираните нарушения са правени от МВР, дирекцията "Сигурност" и ДАНС, но повече подробности ще има, когато проверките приключат.

"Тази дирекция ("Сигурност" - бел. ред.)е на пряко мое подчинение. Във връзка с много сигнали, постъпили от преди няколко месеца, започнали при министър Бакалов, продължават под мое ръководство на министерството", обясни Вучков.

Йовчев: Лъжа е, погнусен съм!

Бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев бе категоричен, че информацията за подслушвани протестиращи граждани е лъжа.

Категорично мога да заявя, че по никакъв начин, никога нито са разработвани, нито са подслушвани участници в протестите. Трябва да кажа, че от начало наблюдавах процеса с учудване и недоумение, но премина всякакви граници. Погнусен съм от това, което се случва. Жалко е, че хора, които претендират да са демократи, използват най-гнусните форми на тоталитарна пропаганда. Това е лъжа и мисля, че съвсем скоро това ще стане ясно. Вън лъжците от политиката”, обясни Цветлин Йовчев.

Главният секретар на МВР Светозар Лазаров вчера също отрече да знае да има такова подслушване.

Кунева: Аз съм на страната на словото

"Никой не може да бъде подслушан или тормозен, защото изразява политическото си мнение", това каза вицепремиерът Меглена Кунева, която в МС наблюдава и силовите ведомства.

По думите й парламентът в лицето на ген. Атанас Атанасов си е свършил работата, след като е ударил звънеца и е алармирал, ако има практика да се подслушват хора и журналисти.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Цветлин Йовчев срещу Веселин Вучков